Eesti poodides on enamjaolt leida kas seesami- või päevalilleseemnetest valmistatud halvaad. Foto: Kristi Rebane
Toiduuudised
7. märts 2021, 09:39

SAMM-SAMMULT ÕPETUS: kodune seesamihalvaa pistaatsiapähklite, mandlite või šokolaadiga

Halvaa põhiretsept on lihtsamast lihtsam. Keeruline on vaid aimata ära siirupi temperatuuri, kui pole termomeetrit, kuid saab ka nii. Väike vaevanägemine tasub end ära, sest kodune halvaa lummab sind oma ootamatult puhta ja värske maitsega.

Vaja läheb:

Põhiretsept:

  • 350 g seesamipastat ehk tahiinit
  • 1/3 tl soola
  • 1 tl vanilliessentsi
  • 60 g vett
  • 250 g suhkrut

Lisandid:

Pistaatsiahalvaa tegemiseks:

  • 50 g kooritud, ilma soolata pistaatsiapähkleid (neid leiab näiteks Prismast lahtiste pähklite letist)

Mandlihalvaa tegemiseks:

  • 50 g mandleid
  • paar tilka mandliessentsi

Šokolaadihalvaa tegemiseks:

  • 50 g tumedat šokolaadi
Siin välja toodud lisandite kogused on mõeldud poole põhiretseptiga saadava halvaa maitsestamiseks. Foto: Kristi Rebane

Saad kaks halvaapätsi!

Siin välja toodud lisandite kogused on mõeldud poole põhiretseptiga saadava halvaa maitsestamiseks. Nii saad retseptis antud kogustega teha kahe eri maitsega halvaad.

Valmista halvaad nii:

1. Esmalt valmista ette lisandid, kui neid kasutad, sest vast valminud halvaamass ei kannata ootamist. Selleks koori pistaatsiapähklid, rösti vajadusel mandlid ja haki mõlemad jämedalt. Šokolaadihalvaa tegemiseks haki šokolaad peenelt. Etteruttavalt vooderda toidukilega ka vorm, kuhu plaanid halvaa panna.

2. Sega tahiini soola ja vanilliga hästi läbi. Kuna tahiini koosneb 100% seesamiseemnetest, on loomulik, et seistes kreem kihistub ja naturaalselt seemnetes sisalduv õli tõuseb pinnale.

3. Suhkrusiirupi tegemiseks mõõda vesi ja suhkur potti ning kuumuta, kuni siirup jõuab 116 kraadini. Nirista siirup tahiini sekka ja sega hoogsalt 15−20 sekundit. NB! On kaks ohtu: üle segamine ja liiga aeglane tegutsemine. Seega sega massi vaid nii palju kui vaja ning tegutse kiiresti, et halvaa ei saaks liiga mure.

4. Lisa segule kiirelt lisand, jättes osa kaunistuseks. Pähklid sega halvaaga läbi, šokolaad sega ainult kergelt halvaasse, nii et see jätab kuumas massis sulades maiustusse marmorja mustri.

5. Tõsta halvaa kohe toidukilega kaetud vormi, suru tihedaks ja kaunista varem kõrvale pandud lisandiga. Halvaa sobib küll ka kohe söömiseks, kuid õige tekstuuri saab maius tahenedes, kui suhkrul on aega kristalliseeruda.

Halvaa valmib 15 minutiga + tahenemise aeg!

Foto: Kristi Rebane

Kui sul pole suhkrutermomeetrit!

Et maiusele õige tekstuur saada, on vaja, et suhkrusiirup oleks tahiiniga segades õige kuumusega – selleks on mugav kasutada suhkrutermomeetrit. Kui sul termomeetrit ei ole, saad suhkrusiirupi temperatuuri ka teisiti kindlaks teha.

Testi siirupi temperatuuri nii:

1. Keeda siirupit keskmisel tulel umbes minut aega.

2. Seejärel kukuta tilk kuuma siirupit külma veega täidetud klaasi, võta see veest ja proovi veeretada siirupist sõrmede vahel pall.

3. Siirup on õige temperatuuriga, kui pallike hoiab kuju ja on hästi voolitav.

Kõige levinum maius maailmas

Halvaa on üks levinumaid maiustusi maailmas, mida leidub Kaug-Idas ja Indias Euroopa ning Aafrikani välja.

Suures plaanis saab halvaad tooraine järgi jaotada kaheks: jahu või manna ning pähklite või seemnete baasil valmistatud halvaad, kuid näiteks Indias valmistatakse halvaad hoopis porgandist, papaiast või muudest piimas ja suhkrus hautatud ning vürtsidega maitsestatud viljadest.

Kuju ja tekstuuri saab maiustus tänu magustajale, milleks on tavaliselt siirup või mesi. Mõnel pool lisatakse halvaamassi ka munavalget või piima.

Lisanditest on levinud erinevad pähklid, näiteks pistaatsia- ja Kreeka pähklid. Sageli maitsestatakse halvaad ka kakaopulbri, šokolaadi, apelsini, rosinate, roosivee ja vanilliga.

Eesti poodides on enamjaolt leida kas seesami- või päevalilleseemnetest valmistatud halvaad. 

Meil kos-halvaa nime all müüdav maiustus on rahvusvaheliselt tuntud aga kui nugat või valge nugat. Tegu on magustajast, tavaliselt siirupist, pähklitest ja vahustatud munavalgest valmistatud nätske maiusega.

Tähendusega toit

  • Kreeka õigeusu piirkondades on halvaa levinud paastuaja toit.
  • Iraanis serveeritakse halvaad matustel ja ametlikel koosviibimistel.
  • Sri Lankas on halvaa aprillis vahetuva uusaasta traditsiooniline toit.
  • Somaalias pakutakse tärklisega valmistatud halvaad pidulikel sündmustel, näiteks pulmades.