Foto: kalatoidud.ee
Toiduuudised
30. märts 2021, 09:09

Kodukirja köögiuudised märtsis

Kevad on alles teel, aga keha igatseb vaikselt juba kergemat kraami. Õnneks näeb toidulettidel uusi, põnevaid ja tervislikke leide. Ka kala on nüüd hea valik, käib ju kevadkuudel kibe kalapüük.
Foto: kalatoidud.ee

Sööme rohkem kala!
Kõlava nimega kampaania on ellu kutsutud maaeluministeeriumi poolt, et isutada meid rohkem kala sööma, nii nagu meil vana mererahvana, on see ka varem kombeks olnud. Eestis on suurepärane võimalus nautida paljusid kalaliike ning saada seeläbi rohkelt valke, vitamiine, mineraalaineid ja kasulikke rasvu. Põnevaid retsepte leiab aadressilt kalatoidud.ee ning sinna saab ka ise oma lemmikretsepte saata.

Foto: wikimedia.org

Skrei – hõrgutis Norrast 
Nüüd on õige aeg kalakaupmeestelt skreid küsida. Skrei on Barentsi meres kasvanud tursk, mis suguküpseks saades siirdub Põhja-Norra rannikufjordidesse kudema ja peab sinna jõudmiseks ujuma pea 1000 km. Nii pikk teekond tagab eriliselt pringi, hästi vormi hoidva liha, korraliku toiteväärtuse ja eriti puhta maitse. Skreipüügi hooaeg on lühike, vaid jaanuarist aprillini. Skreid on peetud maailma parimaks tursaks ja see hooajaline delikatess on hinnatud kogu Euroopas. Hõrgutiseks peetakse ka praetud tursakeelt.

Foto: tasteofhome.com

KÖÖGINIPP
Pitsalõikur pole mõeldud ainult pitsa tükeldamiseks, vaid sellega on ka maitserohelist, isegi pehmemaid lehti, oluliselt lihtsam hakkida kui noaga. Edasi-tagasi rullides saab ürdid just nii peeneks, nagu vaja.

Foto: Saaremaa Piimatööstus

Toorpudrud Saaremaalt
Saaremaa Piimatööstus on topsi pannud uudsed trendikad toorpudrud – kohupiimased, kuid laktoosivabad. Pudrud on valmistatud odrahelvestega, sest nii Saare- kui ka Hiiumaal, kust Saaremaa Piimatööstus oma piima tarnib, on oder ikka mänginud tähtsat rolli. Ühtlasi soovitakse see sageli varju jääv eestimaine supertoiduaine taas meie hommikusöögilauale tuua. Saadaval on kaks maitset: toorpuder odrahelveste ja pirniga ning toorpuder odrahelveste ja kirssidega. Putrudes on hommikusöögiks sobiv valgu ja süsivesikute kombinatsioon: valk annab täiskõhutunde ja süsivesikutest saab energiat.

Foto: Pagarini

Pagarini uus tort
Kodumaise kondiitriettevõtte Pagarini valikusse on lisandunud uus laktoosivaba laimi-õunatort. Mõnusalt hapukas ja õhulises tordis on tumedal keeksipõhjal kihiti õunakuubikutega rikastatud kreem, õuna-ebaküdooniamoos, keeksipõhi ja särtsakas laimikreem rohelise tee nüansiga. Värskendav laktoosivaba tort on juba mugavalt lõikudeks jagatud, et saaks kiiresti nautima asuda. Tort on saadaval suuremates kauplustes.

Foto: Yellow Images

Tere taimsed tooted
Taimsed joogid piima asendajana on saanud väga populaarseks. Tere tõi esimese piimatööstusena Eestis turule värske kaerajoogi nimega fresh oat drink, erinevalt teistest taimsetest jookidest leiab seda vaid piimaletist. Tänu erilisele valmistamistehnoloogiale sarnaneb uus kaerajook rohkem traditsioonilise piimaga. Lisaks on tootevalikus ka vahustamiseks mõeldud kaerakoor ja köögikreem.