Väga jääs jääkamberFoto: Unsplash
Toiduuudised
18. veebruar 2021, 14:57

KASUTA PAKAST | Tee külmkambrites sügavpuhastus + mis kui kaua jäätununa säilib

Kui väljas paugub pakne, saab ka selle kenasti ära kasutada - külmkapi suurpuhastuseks! 

Praegu on see hetk, mil ei pea külmikut enne puhastamist tühjaks sööma. Sügavkülmutatud asjad saab hõlpsasti tõsta akna või ukse taha. 

1. Tühjenda sügavkülm. Kontrolli hoolikalt todete säilvuskuupäevu. Paar kuud üle pole midagi hullu. Kui sa aga ei mäleta, mis asjast on toode külmikus, kuulub see taaskäitlemisele, ehk sisu biopürgisse, pakend määratud konteinerisse

Mis kui kaua sügavkülmas säilib:

  • Värske, töötlemata lihakraam - kuni 12 kuud
  • Töödeldud lihatooted nagu vorstid ja sink - 1-2 kuud
  • Järelejäänud toit - 1-3 kuud
  • Jäätised, mahlajää - 1-2 kuud
  • Puuviljad, seened, marjad - 12 kuud
  • Köögiviljad - 18 kuud

2. Sega lauaäädikat ja vett 1:1 ja vala pritsiga pudelisse. Pihusta segu heldelt külmiku seintele. See puhastab ja desinfisteerib. Pühi ära pehme lapiga (soovitavalt mikrofiibrist). Korda, kui on vaja. 

3. Tugevamaid plekke või toidukamakaid leota lahti nõudpesuharjaga hõõrudes. Teravamate asjadega külmkapi sisepinda kraapida ei tohi!

4. Kõige lüpuks pühi külmiku sisemus üle puhta kuiva lapiga, mis imab hästi vett. Jälgi tähelepanelikult, et ükski nurk ei jääks kahe silma vahele. 

5. Pese eemaldavad sahtlid ja riiulid. Kuivata. 

6. Aseta toit tagasi külmikusse. Kontrolli enne, kas mõni sügavkülma asjadest pole hakanud sulama - kui, siis hinda olukorda. Kui asi on endiselt jääs ja vaid natuke niiske, pühi see majapidamispaberiga ära. Kui jäöä on kadunud, kasuta asi ära.