Õlles küpsetatud seakoot Foto: Jaan Heinmaa
Sealiha retseptid
25. veebruar 2021, 07:49

Õlles küpsetatud seakoot

Millegipärast tuleb tahtmine seakoot ahju pista alati veebruaris. Praegu jagub veel veidi talvekülma, nii et üks saksapärane tumeda õllega küpsetatud pehme liha ja krõbeda kamaraga seakoot koos hautatud hapukapsaga sobib menüüsse küll. Koodi võib valmistada ka ilma eelnevalt keetma, siis peaks ahjus olemise aeg olema 1 tund pikem. Ja kui enamus liha söödud, siis kondist saab keeta maitsva talupojasupi kruupide, hapukurgi ja köögiviljadega.

Kogus: neljale
Valmistusaeg: üle 60 min
1 tund 15 minutit + 2 tundi 15 minutit ahjus

Koostisosad
2 tk Seakoot (a 1 kg)
2 tk Sibul
3 tk Küüslauguküüs
2 tk Loorberileht
1 spl Köömned (pluss 1 tl)
5 tk Nelgitera
2 spl Jäme sool
1 tl Must pipar
1 spl Sool
5 dl Tume õlu

Valmistamine

1. Pane koodid suurde potti, lisa 1 koorega sibul, küüslauk, loorber, 1 tl köömneid, nelgiterad ja 2 sl jämedat soola. Kalla peale nii palju keeva vett, et koodid on kaetud. Hauta tasasel tulel 60 minutit.

2. Kuumuta ahi 150 kraadini. Koori sibul, lõika ratasteks ja pane ahjupanni põhja. Võta koodid leemest, lõika kamar ruutudeks või ribadeks ja aseta sibulalõikude peale kitsenev ots üleval.

3. Jahvata 1 sl köömneid ja sega 1 sl soola ning pipraga. Hõõru koodid maitseainetega sisse ja pane 60 minutiks ahju. Kalla õlu pannile ja küpseta veel 60 minutit. Kui kamar läheb liiga pruuniks, siis kata fooliumiga.

4. Tõsta seakoot ahjupannilt ära, kalla sinna 2 dl kuuma vett ja kraabi panni põhjast praejäägid lahti. Kalla kogu panni sisu koos sibulatega saumikseri kannu ja töötle ühtlaseks. Kalla kastrulisse ja kuumuta kuni kaste pakseneb.

5. Kui kamar ei ole krõbe, kuumuta ahi 200 kraadini, pane koot tagasi ahjupannile ja küpseta kuni kamar on pruun ja krõbe. Serveeri kastmega.