Lambamaksapasteet mascarponega Foto: Jaan Heinmaa
Lihatoidu retseptid
26. veebruar 2021, 06:11

KALORIVAESEM, AGA SAMA MAITSEV | Lambamaksapasteet mascarponega

Üks hea pasteet on nii mõnus võileivakate kui hõrk suupiste ja mis eriti tore, valmib üsna kiiresti. Mascarpone teeb pasteedi mõnusalt mahedaks ja mahendab ka lambamaksale omast maitset ning annab kreemisust. Ka on selliselt valmistatud pasteet kalorivaesem kui võiga valmistatuna. Soovi korral võib pasteedile jõhvikaid ja Kreeka pähkleid, mis annavad mõnusa lisamaitse.

Kogus: kuuele
Valmistusaeg: üle 60 min
40 minutit + 2 tundi leotamiseks

Koostisosad
400 g Noore lamba maks
2 dl Piim
1 tk Sibul
2 tk Küüslauguküüs
1 spl Või
1 spl Õli
1 tk Rosmariinioks
2 tk Tüüminaioks
2 spl Portvein, sherry või brändi
4 spl Mascarpone või toorjuust
50 g Või
Sool
Must pipar
SOOVI KORRAL
2 spl Kuivatatud jõhvikad
2 spl Hakitud Kreeka pähkel

Valmistamine

1. Eemalda maksal sooned ja kelmed ning pane 2 tunniks piima sisse likku. Võta piimast ja kuivata majapidamispaberiga.

2. Haki sibul ja küüslauk, hauta pannil õli ja või segus 2-3 minutit. Suurenda kuumust pane pannile ürdid ja maks ning prae kuni see on pruunistunud ja läbi küpsenud, 3-5 minutit kummaltki poolt. Maksa ei tasu üle praadida, siis muutub tuimaks.  

3. Kalla pannile vein või brändi ja kuumuta veel 2 minutit, kuni alkohol on aurustunud. Lase jahtuda.

4. Eemalda ürdioksad ja pane maks ning ülejäänud pannil olevad ained blenderisse või saumikseri kannu. Lisa mascarpone ja töötle ühtlaseks ja kreemiseks. Maitsesta soola ja pipraga.

5. Pane purki või ramekiinidesse. Sulata või ja kata sellega pasteet. Lase vähemalt 1 tund jahedas seista.