Küpsetised

EVELIN ILVESE KOKAKOOL | Maailma parima vastlakukli retsept (1)

Evelin Ilves, 14. veebruar 2021 07:58
KuklidFoto: Evelin Ilves
Kuna vastlad koputavad uksele ja tali on meid kõiki õnnistanud nii pika liuga, kui keegi vähegi söandab ette võtta, jagan teiega täna maailma parima vastlakukli retsepti, mille maitsekombinatsioon on alguse saanud vaat, et viikingite ajastust. 

Vaja läheb:

  • 100g võid (toasoe)
  • 1 pakk (11 g) kuivpärmi või 25 g värsket pärmi
  • 150 ml piima (sobib ka taimne), käesoe
  • 50–100 g heledat peent suhkrut
  • näpuotsaga soola
  • pisut jahvatataud kardemoni (kuni 1 tl)
  • 1 muna
  • 500–700 ml nisujahu (võid panna pooleks spelta- või kaerajahuga) – kogust timmi taigna konsistentsi järgi

Täidiseks:

  • Kirsimoosi või sulle meeldivat tugeva maitsega moosi (mustsõstar, murakas, pohl, tikker on toredad)
  • 150–300 g head martsipanimassi (mandlite sisaldus võiks ikka vähemalt 50% olla)
  • 2-3 spl vahukoort

Kreemiks:

  • 200 ml vahukoort
  • terake soola
  • 0,5–1 spl suhkrut
  • vaniljet (või vaniljesuhkrut)
  • Kui meeldib, maitsesta mõne mõnusa essentsiga või õliga (sidruniõli, rummiessents jne).
  • Kõige peale kaunistuseks midagi ilusat ja head (tuhksuhkur, toidukuld vms).

Kõigepealt valmista mõnusalt lõhnav pärmitainas. Selleks sulata pärm koos vähese suhkruga käesoojas piimas ja lase tal pisut ellu ärgata.

Seejärel lisa juurde sool, kardemon ja ülejäänud suhkur ning hõõru puulusikaga, kuni suhkur-sool sulanud on. Sega hulka soe või ning muna ja hakka vähehaaval jahu lisama.

Kui sul on tainaotsaga mikser, kasuta seda segamiseks, sest nii saad vähema jahuga kohevama kuklitaigna. Sõtku mõnuga, kuni tainas kleepuma hakkab ning käte või sõtkuja küljest lahti lööb.

Kui tainas on vähemalt kahekordseks kerkinud, sõtku ta alla ning vormi sellest sõrmede vahel 8–12 siledat pallikest.

Pane nad küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile piisavate vahedega ja lase rätiku all uuesti kerkida. Kui nad taas on poole suuremaks paisunud, ongi õige aeg küpsetamiseks.

Pista nad 200 kraadini eelsoojendatud ahju ning jälgi hoolega kuklite värvi. 7–15 minuti pärast peaks sul olema liuatäis kuldpruune lõhnavaid ahjusooje hõrgutisi. Lase neil pisut jahtuda. Seejärel lõika terava noaga maha „katus”, millest tuleb vastlakukli kaas.

Uurista osa sisu saiakestest välja ning täida see ruum lusikatäie lemmikmoosi ning koorega kreemiks hõõrutud või blenderdatud martsipaniga. Sinna otsa tõsta kuhi vahukoorekreemi, pane kaas peale ja kaunista tuhksuhkru või maitsekullaga.

Naudi pikka liugu ja kinnita see terveks aastaks suussulava vastlakukliampsuga!

Armastust teie südameisse ja padadesse!
Evelin

Samal teemal

16.02.2021
SUUR KUKLIGALERII! Vaata Eesti inimeste ilusaid, vahvaid ja nutikaid vastlakukleid ja saada enda oma!
16.02.2021
ÕHTULEHE TEST | ROHKEM KOORT JA VÄHEM SAIA: millised vastlakuklid on parimad?
13.02.2021
VASTLAMAIUSE MINEVIK: etnoloog selgitab, kuidas kuumadest rullidest said vahukoorega kuklid
13.02.2021
EVELIN ILVES | Eestlaste väekas püha paik täis saladusi viib õndsuseni