KollaažFoto: 7x Unplash&Toidutare
Toiduuudised
11. veebruar 2021, 10:38

MAITSEID METALLPÜHVLI AASTAKS! 10 maitsvat retsepti, millega Hiina uusaastat pühitseda!

12. veebruaril saab Hiina kalendris alguse uus aastaring, mida seekord veab metalne pühvel. 

Hiinas on uusaasta ühtlasi suur kevadepidu. Sel päeval tuleks kindlasti lähemad ja kallimad ühise laua äärde koguda ning valmistada midagi head – soovitatavalt pelmeene ja nuudleid, sest need toovad hiinlaste uskumuste kohaselt head õnne.

Tavad näevad ette, et peoks ettevalmistavatesse toimingutesse on terve pere kaasatud – nii koristamisse kui kodu kaunistamisse, söögitegemisse ja otse loomulikult ka selle söömisesse. Koos lastakse taevasse ilutulestik.

Söögilaud peab uue aasta vastu võtmisel olema roogadest lookas, sest see  sümboliseerib küllust ja heaolu. Mida rohkem erinevaid toite, seda parem.

Hiina suuruse tõttu võivad uue aasta traditsioonilised road varieeruda vastavalt piirkonnale. Ühed levinumad üle terve riigi on pelmeenid. Neid tehakse üldjuhul koos – lapsed, vanemad ja vanavanemad, mehed ja naised – see on ühtlasi hea võimalus omavahel suhelda, eriti nendega, kes muidu viibivad töö või õpingute tõttu kodunt eemal.

Legendi kohaselt näitab uusaastapidustustel söödud pelmeenide hulk oodatavat jõukust järgmisel aastal.

Pelmeenidesse võidakse peita head õnne ennustavaid esemeid, näiteks valget paelajuppi, mis toob selle leidjale pikka iga, või münti, mis sümboliseerib rikkust.

Pelmeenid on alati teatud kindla  kokkuvoltimistehnikaga ning serveeritud sirges reas, mitte ringjalt, miks peaks näitama edasiminekut, mitte rattas tammumist.

Klikka retseptil: Aurutatud Hiina pelmeenid ehk jiaozi 

Aurutatud Hiina pelmeenid ehk jiaozi.  Foto: Mari-Liis Ilover

See ajalooline toit on väga levinud Põhja- ja Kesk-Hiinas ning seda valmistatakse sageli ka suuremate pidude puhul. Tainast tasub otsida suurematest poodidest – müüakse sügavkülmutatuna, samas saab Hiina pelmeene teha ka õhukesest pastatainast.

Klikka retseptil: Pelmeenid sealiha ja Hiina kapsa täidisega 

Pelmeenid sealiha ja Hiina kapsa täidisega  Foto: Mark Raidpere

Pelmeene tehakse Hiinas pühade ajal. Terve pere toimetab köögis, nooremad vormivad, vanemad valvavad keemist.

Klikka retseptil: Hiina kana-köögiviljarullid filotainast 

Hiina kana-köögiviljarullid filotainast  Foto: Jaan Heinmaa

Üks roogasid, mille söömine uusaastapeol pidi tagama õnne. 

Klikka retseptil: Riisinuudlid veiselihaga musta oa kastmes 

Riisinuudlid veiselihaga musta oa kastmes 

Musta oa maitserikas kaste annab sellele nuudliroale kordumatu maitse ja lihtsate koostisosade mõjul tekib suurepärane maitsekooslus, mis saab kindlasti kõigi nuudlisõprade lemmikuks.

Klikka retseptil: Vürtsikad rohelised oad küüslauguga 

Vürtsikad rohelised oad küüslauguga  Foto: Tuuli Mathisen

Oad nagu oad ikka, aga sellises vürtsikas koosluses justkui midagi hoopis põnevamat ja särtsakamat. Eelnev kiire blanšeerimine aitab ubadel oma värvi ja vormi säilitada. Selline roog sobib hästi kas lisandina pearoa kõrvale või ka omaette kergemaks eineks.

Klikka retseptil: Veiselihaga vokiroog 

Veiselihaga vokiroog  Foto: Tiit Efert

Serveerides tõsta kaussi nuudlid ning nende peale vokitud liha ja köögiviljad. Kõige tipuks puista roale värskeid idusid.

Klikka retseptil: Aasiapärane kauss 

Aasiapärane kauss 

Särtsakas kausitäis, milles kõik koostisained omal kohal. Lihtne, kiire ja maitsev!

Klikka retseptil: Veiselihapanniroog 
 
Veiselihapanniroog  Foto: Jaan Heinmaa
 
 
Vokiroog veiseliha ja rooskapsaga Foto: Triin Raa
 
 
Lihapallid magusvürtsikas kastmes