Foto: Taimne teisipäev
Vegan toidud
9. veebruar 2021, 12:32

TAIMNE PÄEVARETSEPT | Karjuse pirukas

See rikkalik ning maitseküllane taimne pirukas valmib kerge vaevaga ning sobib hästi perekondlikuks õhtusöögiks.

Pirukas valmib u 50 minutiga ning sellest saab 6-8 portsjonit.

Täidis: 

  • 1 tk suur sibul
  • 1 tk porgand
  • 1 tk varsselleri vars
  • 3 tk küüslaugu küüs
  • 2 spl oliiviõli
  • 1 tl kuivatatud rosmariini
  • 1 tl kuivatatud tüümiani
  • 2 purki/3 tassi pruune keedetud läätsi
  • 2 spl nisujahu (võib asendada riisijahuga)
  • 2 spl tomatipastat
  • 1 spl sojakastet
  • 1,5 tl Dijon'i sinepit
  • 1 tass sügavkülmutatud herneid
  • 1 tass sügavkülmutatud või konserveeritud maisi
  • 1 tass köögiviljapuljongit
  • 1-2 tl soola
  • 1 tl musta pipart
  • 2 tl palsamiäädikat Kartulipuder
  • 1 kg kartul
  • 4 spl taimset margariini
  • 3 spl taimset köögikoort (nt Tere või Oatly)
  • 1 tl küüslaugupulbrit
  • 1-2 tl soola - näpuotsatäis musta pipart

Valmistamine:

1. Keeda kooritud ning kuubikuteks lõigatud kartulid pehmeks, kurna korralikult ning tambi need margariini, koore ning maitseainetega kohevaks kartulipudruks.

2. Haki sibul, porgand, sellerivars ning küüslauguküüned ning prae need oliiviõlis keskmisel kuumusel 5 minutit. Lisa tüümian ja rosmariin ning prae veel 1 minut.

3. Lisa kurnatud läätsed, tomatipasta, palsamiäädikas, sojakaste ja jahu ning sega korralikult kuni jahu on ühtlaselt kastmesse segunenud.

4. Lisa köögiviljapuljong, sinep, herned, mais, sool ja pipar ning kuumuta segu 5 minutit sagedasti segades.

5. Määri paksu põhjaga keskmise suurusega ahjupott õliga ning lisa sinna läätsesegu. Selle peale kuhja supilusika kaupa kogu kartulipuder, jaota see ühtlaselt laiali ning vea kahvliga pudrule triibud peale. Küpseta vormi 200 kraadises ahjus 30 minutit, kuni kartulipuder on pealt kuldseks ja krõbedaks muutunud.