Küpsetised

EVELIN ILVESE KOKAKOOL | Roheline(!) toorjuustukook matcha´ga Jaapanist 

Evelin Ilves, 7. veebruar 2021 08:39
Matcha kookFoto: PantherMedia/Scanpix
Jaapani toorjuustukoogid on erilised ja meile pisut harjumuspäratud– õhulised, kerged ja suussulavad nagu suflee. Matcha´ga Jaapani toorjuusukook on kaunilt ning isuäratavalt roheline, nagu kevade saadik kesk lumme uppunud talviseid maastikke ja muinasjutulisi linnapilte.  Matcha lisab uue maitsenüansi ja kuhjaga tervislikkust, sest roheline tee on laetud antioksüdantidega, mida meil kõigil külmade ilmade ja viirustiinel ajajärgul rohkesti ära kulub.

Vaja läheb:

  • 200 g toasooja! maitsestamata toorjuustu
  • 30g+ 50g suhkrut
  • 30 g võid (toasooja)
  • 3 munakollast (toasooja)
  • 100 ml vahukoort (toasooja)
  • 1 tl yuzu (või sidruni) mahla
  • 40g nisujahu
  • 1 spl matcha tee pulbrit
  • 3 munavalget (toasooja)

Kaunistuseks (aga saab ka ilma):

  • 100 ml tumedat küpsetus-šokolaadi sulatatud
  • 100 ml vahukoort

Samal teemal

Kõigepealt äärista koogivorm küpsetuspaberiga ja kuumuta ahi 150C-ni. Seejärel mikserida toorjuust suhkruga kreemjaks. Lisa või ja sega ühtlaseks.

Edasi pane pidevalt segades ükshaaval juurde munakollased. Kõige lõpuks lisa taignasse ka vahukoor ning yuzu mahl. Sega teises nõus kokku jahu ja matcha tee pulber ning sõelu see ettevaatlikult taignasse ning sega korralikult läbi. Keeda nüüd valmis ka üks kannutäis vett.

Vahusta munavalged teises kausis, lisades vahustamise käigus kolmes osas suhkru. Vaht peab tugev saama! Sega ettevaatlikult munavalge vaht taignasse (sega nii vähe kui võimalik, et munavalge õhulisus alles jääks ja nii palju kui vajalik, et segu ühtlane saaks).

Vala tainas koogivormi. Löö vormi kergelt vastu lauda, et õhumullid välja tuleksid. Nüüd tõsta koogivorm kõrgemate äärtega sobivasse ahjuvormi ja vala välimisse vormi nii palju kuuma vett, et see ulatuks umbes pooleni koogitaigna kõrgusest.

Küpseta 150C juures umbes 60 minutit. Kontrolli koogi küpsust puutikuga - kui koogi sisse torgatud tikk puhtaks jääb, on kook valmis. Kui ei jää, siis küpseta veel 10 minutit.

Jäta kook mõneks ajaks paokil uksega ahju jahtuma ning lase enne serveerimist ta täielikult maha jahtuda.

Kui sulle meeldib pidulikum variant või oled suur šokolaadi sõber, valmista šokolaadiglasuur. Selleks kuumuta vahukoor potis (ära keema lase!), tõsta tulelt ja lisa sinna hakitud tume šokolaad. Sega rahulikult kuni šokolaad sulab. Laota kergelt jahtunud glasuur üle mahajahtunud koogi. Naudi hommikkohvi kõrvale või mõne maitsva kuuma joogiga. Sulab keelel ja meelel, teeb ärksaks ning pakatab tervisest!

Armastust teie südameisse ja padadesse!

Evelin