Kondipuljong Foto: Jaan Heinmaa
Toiduuudised
4. veebruar 2024, 17:41

Artikkel ilmus esmakordselt 04.02.2021

JUST NAGU MEMME KEEDETUD! 10 lihtsat hõrku leent rahvusvaheliseks koduse supi päevaks

Täna on veidrate tähtpäevade kalendris koduse supi päev, mille eesmärk on juhtida tähelepanu, et isekeedetud leem on maitsev, tervislik ning majanduslikult mõttekas. 

Täiesti kindlasti võib öelda, et eestlane on supirahvas ja ta pole selleks saanud mitte eile ega üleeile, vaid aastasadu ja isegi -tuhandeid tagasi, on toiduajaloolane Anu Kannike rääkinud Toidutarele. "Kõige vanemad supikomponendid on odrakruubid ja odratangud, siis kapsas - nii värskena kui ka hapendatuna ja kaunviljad." 

Supp oli talupojakultuuris õhtusöögina päeva tähtsaim toidukord. “Suppi keedeti mitmeks päevaks ette, kõige levinumad olid herne-, oa-, läätse- ja hapukapsasupp."

Ajaloolane nendib, et liha oli supis vähe, heal juhul pühapäevadel ja pidulikel hetkedel. Väärtuslikku valku, mis aitas tööd teha, asendasid kaunviljad. Kui 19. sajandil jõudis meieni kartul, siis sellega kaunviljad taandusid. Hapukapsas on aga järkuvalt populaarne. See on universaalne ja kõige levinum supimaterjal, kinnitas Kannike. 

Kuidas tähistada supipäeva?

Proovi seekord mingit uut leemekest. Või, vastupidi otsi välja vanaema retsept, mis alati haiguse, tusatuju ja maailma kurjuse minema ajasid. 

Kui sa pole varem ise supipuljongit keetnud, siis tee seda ometi. Isekeedetud puljongiga võib see roog tõusta täiesti uskumatusesse kulinaarsetesse kõrgustesse. 

Meil on palju retsepte, mille seast valida. Soovitame praeguses talves aga neid proovida.

Klikka retseptil: Kondipuljong 

Kondipuljong 
Kanapuljong 
Köögiviljapuljong seentega 

Parajalt vürtsine ja meeldivalt tummine roog annab külmal ajal vajalikku soojust. Maapähklivõi muudab leeme kreemiseks, ingver ja küüslauk on head maitseandjad, aga ka tugevad immuunsusetõstjad ja viirusepeletajad. Supp valmib kiirelt, vähem kui poole tunniga. 

Isetehtud borš on alati sellele kulutatud aega väärt!  Kui supipott paariks tunniks ahju panna ja siis välja võtta, pole ka valmistamisega eriti muret. Kusjuures seda võib kohe hästi suure pajatäie valmis teha, sest borš maitseb ka ülessoojendatuna hästi!

Jaheda õhtu soojendajaks parim supp, mis on seda maitsvam, mida kauem lased sel haududa. Koduselt tuttava maitse annavad supile suitsuvorsti või –singitükid ja odrakruubid. Läätsede ülesandeks on siin suppi paksemaks muuta, kui neid käepärast pole, kasuta kuivatatud hernepoolikuid. Serveerimisel ära koonerda riivitud juustuga, sest pole ju midagi paremat kui tihe ja toitev kodusupp juustuse katte all!  

Sametine hernesupp võib olla meelt mööda ka neile, kes muidu hernesuppi ei armasta. Serveeri krõbedate peekoni- või saiakuubikutega, kuidas rohkem meeldib. Serveerimisel idandeid lisades saab supp paraja annuse värskust.

Pelmeenivalmistamine nõuab veidi näputööd. Kes seda teha ei taha, saab aga pelmeenilaadseid asjandusi veidi lihtsama vaevaga. Pelmeenid võib ka varem valmis teha ja siis sügavkülma supi keetmist ootama jätta. Külmuta pelmeene taldrikul või mingil alusel ühekordse kihina. Juba läbi külmununa võib nad karpi või kilekotti panna.

Supp on igatepidi aus toit. Kuna liha keetmine ja kapsa praadimine võtab kenasti aega, soovitangi suppi süüa alles järgmisel päeval – siis on see tõeliselt maitsev! Ilmselt pead supi soojendamisel lisama veidi vedelikku, milleks sobib ideaalselt seeneleotusvesi.

Suurepärane soojendav sügistalvine supp, mis tänu vürtsköömnele mõnusa maitsenüansiga. Supp maitseb hea nii suitsuvorstilisandiga kui ka ilma.