Porgandi-seesami-quiche.Foto: Blogi Jazzinokitchen
Toiduuudised
4. veebruar 2021, 09:09

Pirukaradadel jalutades: porgandi-seesami-quiche

Kui lumisel metsarajal tiiruke tehtud, soovitan siirduda pirukaradadele ning oma lemmikule quiche'i-põhjale sobitada porgandid ja tahiini ehk seesamipasta. Need kaks sobivad imehästi kokku, tahiini õrn mõrkjus tasakaalustamas porgandite magusust.

Seesamiseemnetest valmistatud kreem on õlirikas ja toitev ning asendamatu koostisosa hummuses ja baba ganoush'is. Seistes 100% seemnetest valmistatud tahiini kihistub ning naturaalne õli kerkib pinnale – seega sega tahiini alati enne kasutamist korralikult läbi. Pirukapõhjaks kasuta oma lemmikut muretainast, mida eelküpseta, et saada eriti krõbe tulemus, või õhemaks rullitud pärmi-lehttainast, mille võid ka koos täidisega ahju lükata.

Porgandi-seesami-quiche

  • 300 g muretainast
  • 3 keskmist suuremat porgandit, puhastatult u 250 g
  • 1,5 dl rõõska koort
  • 3 muna
  • 100 g juustu
  • 1 kuhjaga sl tahiinit
  • soola-pipart
  • 1 sl seesamiseemneid
  • võid vormi määrimiseks

Valmista pirukat nii:

Suru muretainas võitatud 11 x 35 cm suuruse koogivormi põhja ja äärtesse ning kui sul on aega, pane pooleks tunniks külmkappi tahenema. Eelküpseta põhja, soovi korral koos küpsetuspaberi ning raskusega (küpsetusoad või tavalised kuivatatud herned) 180 kraadi juures pöördõhuga 10 minutit koos raskuse + 5 minutit ilma, või 10-12 minutit ilma raskuseta, kuni tainas on pealt kuiv. 

Puhasta ja riivi porgandid, riivi juust peene riiviga. Võid kasutada ka juustude segu, näiteks pooleks Eesti juustu ning parmesani tüüpi kõva laabijuustu.

Vispelda koor munade ja tahiiniga ühtlaseks, maitsesta soola-pipraga. Sega porgandid 4/5 riivjuustu ning seejärel munaseguga. Vala täidis põhjale, puista peale ülejäänud juust ja seesamiseemned ning küpseta samal temperatuuril 30 minutit, kuni täidis on hüübinud ja pirukas pealt jumekas. 

Loe blogipostitust siit!