Sisuturundus
4. veebruar 2021, 00:00

VIDEO | Toidublogija annab nõu: kuidas muuta söögivalmistamine kodukontoris tõeliselt lihtsaks?

„Kodukontoris peaks söögivalmistamise enda jaoks võimalikult lihtsaks tegema. Seetõttu soovitan alati mõelda valmis paari päeva menüü, veel parem, nädala menüü. Siis kaob ära see igapäevane küsimus: mida ma täna lõuna- või õhtusöögiks valmistan?“ lausub toidublogija Ragne Värk.

Ragne toob välja, et menüü ette planeerimine hoiab ühelt poolt aega kokku, kuid teisalt on ka rahakotile sõbralikum ning vähendab toiduraiskamist „Oma nädalamenüüd planeerides alustan alati sellest, et märgin üles kindlad toidukorrad või päevad: et oleks kindlasti kalapäev, supipäev, soovipäev, hakklihapäev, kanapäev. Nii on juba lihtsam kogu menüüd ette planeerida, kui on olemas kindlad toidukorrad, millele juurde mõelda vaid mõni sobiv retsept,“ selgitab Ragne.

Mis toidud sobiks lõuna ajal üles soojendamiseks?

Kodukontori päevadel soovitab Ragne eelistada toite, mida saab kiiresti üles soojendada. Nii saavad lapsed sellega ise hakkama ega sega vanemat näiteks keset veebikoosolekut.

„On selge, et erinevad pastaroad, risoto ja muud taolised eelmisel päeval ettevalmistamiseks ei sobi. Teisalt on ette tegemiseks sobivaid retsepte ju kuhjaga – suurem osa suppidest, kastmerohked hautised, erinevad panniroad,“ räägib ta. Puuküttega ahjude omanikel on Ragne sõnul ka boonus: nemad saavad eelmisel õhtul laduda malmpotti liha koos ahjujuurikate ja vedelikuga ning selle siis ööseks hõõguvate süte peale valmima panna. „Järgmise päeva lõunaks on täiesti ahjusoe roog valminud, lisaboonusena on liha nii pehmeks küpsenud, et kuku või pikali!“ teatab ta.

Ka magustoite saab hõlpsasti ette teha. Näiteks soovitab Ragne klaasidesse või purkidesse kokku segada toorputru. „Toorpudru saab tuunida täiesti magustoiduvääriliseks ja pudingutaoliseks maiuseks. Jällegi on see lihtne amps, mille saad eelmisel päeval kiiresti valmis teha ning külmkappi valmima panna. See on ka hea võimalus kasutada ära viimase piiri peal olevad puuviljad,“ räägib Ragne.

Kodus võiks olla kiire päeva retseptide tahvel

Ragne avaldab, et temal on ajakulu vältimiseks nii-öelda retseptide tahvel. Nimelt on sinna märgitud retseptid juhuks, kui söögivalmistamiseks aega napib. „See on tegelikult üsna nutikas tabel, mida soovitan pidada ning aja jooksul täiendada. On uskumatu, kui palju lihtsaid ja kiiresti valmivaid retsepte väga lühikese aja jooksul koguneb!“ kiidab Ragne. Tema ise on jaganud toidud ajakulu järgi. Seevastu sõbrannal, kellelt Ragne idee sai, on need jagatud erinevatesse kategooriatesse: liha, kala, köögiviljad, kana, supp, taimetoit, magustoidud, koogid jne.

Üks-kaks korda nädalas valmistab Ragne ka külmkapitühjendustoite – et midagi ei jääks kappi vedelema. „Viimased riisi- ja tatrajäägid kasutan salatikausis või siis meisterdan erinevaid vormiroogasid, küpsetan pitsat, keeran kokku ohtra täidisega vrapi või teen pannil täidiserohket munarooga. Viimastest närtsinud köögiviljadest saab keeta puljongit või siis röstida sobivad viljad ahjus ning blenderdada kokku maitsvaks määrdeks. Keedetud kartulitest ja teistest juurikatest saab maitsvaid köögiviljakotlette ning kuivanud parmesanitüki võib kasutada ära tummises supis ja hautises, kus see oivalist maitset jagab!“ toob Ragne rohkelt toidu „taaskasutamise“ näiteid.

Kuula ja vaata Ragne mõtteid täpsemalt videost!

Inspiratsiooni saamiseks annab Ragne ka mõnusa ja kiire retsepti!

Kiire panniroog:

Mitmele: neljale
Valmistamisaeg: 30 minutit

- 500-600 g kanakintsuliha
- 800 g kartuleid
- 2-3 sl oliiviõli
- sool, pipar
- 1 sl võid + 2 sl õli (praadimiseks)

Kaste:
- 1 sl võid
- 1 küüslauguküüs, hakituna
- 1 dl puljongit
- 2 sl Dijon sinepit
- 1,5 dl vahukoort
- 2 sl tilli
- soola, pipar

Pane kanatükid kaussi. Koori kartulid ning lõika väikesteks tükkideks ning tõsta kaussi liha juurde. Maitsesta soola pipraga ning lisa segades oliivõli. Kuumuta pannil 1 sl võid ja 2 sl õli, lisa kana ja kartulitükid ning küpseta nii, et liha küpseks mõlemalt poolt 3-4 minutit. Tõsta liha koos kartulitega pannilt.

Kastme valmistamiseks pane samale pannile 1 sl võid, lisa küüslauguküüs ning kuumuta see kiirelt läbi. Vala juurde puljong, lisa sinep ning seejärel vala pannile koor. Maitsesta kastet vajadusel soola ja pipraga. Nüüd tõsta pannile tagasi kana ja kartulid ning lase roal madalal kuumusel kaane all valmida 15-20 minutit. Serveeri!