Toiduuudised

TAIMSE TOIDU AUSTAJALE: isetehtud munavaba majoneesikastmega kartulisalat 

Kristi Rebane, ajakiri Nipiraamat, 13. veebruar 2021 16:35
Kui on üks toit, mille koostise üle eestlased võivad lõputult vaielda, on see ilmselt kartulisalat.Foto: Kristi Rebane
Kui pidupäeval on sööjate seas taimetoitlasi, tasub klassikalise kartulisalati kõrvale teha ka kausitäis taimset kartulisalatit. Lihaga on kerge – see tuleb salatist välja jätta. Küsimus on hapukoore-majoneesikastme asendamises taimsega. Selleks pakume imelihtsa munavaba majoneesi retsepti, mis teeb taimse salati sama kreemiseks ja maitsvaks kui klassikaline kaste.

Vaja läheb (kuuele):

  • 400 g kartulit
  • 2−3 keskmist porgandit
  • 1 sibul
  • 300 g konservherneid
  • 3 hapukurki
  • pool pikka kurki

Veganimajoneesiga salatikaste:

  • 1¼ dl sojajooki
  • 2 dl mahedamaitselist rapsiõli
  • 2 sl sidrunimahla
  • 0,5 tl soola
  • 1 dl maitsestamata jogurti taimset alternatiivi sojast
  • paar supilusikatäit hapukurgivedelikku
  • soola-pipart

Valmista salatit nii:

1. Koori kartulid ja porgandid ning keeda pehmeks. Nõruta ja jäta jahtuma.

2. Koori ja haki sibul, nõruta konservherned ning haki kurgid.

3. Haki jahtunud kartulid ja porgandid ning sega kurkide, sibula ja hernestega.

4. Veganimajoneesi tegemiseks mõõda kõrgesse topsi toatemperatuuril sojajook, õli, sidrunimahl ja sool ning surista saumikseriga, kuni segu tiheneb. Kui soovid veelgi paksema tekstuuriga kastet, nirista blenderdamise käigus topsi veel kuni 0,5 dl õli, kuni saad soovitud tulemuse.

5. Salatikastmeks sega majoneesi hulka taimne jogurtialternatiiv ja mõni supilusikatäis hapukurgivedelikku. Maitsesta kastet soola ja pipraga. Sega kaste salatiga läbi, kata kauss ja tõsta serveerimiseni külmkappi maitsestuma.

Salat valmib 45 minutiga + jahtumise aeg!

Tee, kuidas soovid!

Kui on üks toit, mille koostise üle eestlased võivad lõputult vaielda, on see ilmselt kartulisalat. Igas peres valmistatakse seda oma traditsioonilise parima retsepti järgi, millest kõrvalekaldumine ei tule kõne allagi. Vastavalt oma lemmikretseptile võid salatist sibula või porgandi ka välja jätta ning lisada näiteks värsket õuna.

Samal teemal

28.01.2021
Lihtne ja kiire: gluteenivaba marjakook
14.01.2021
TAI KÖÖGI HITT: vegan versioonis pad thai nuudliroog
09.01.2021
TAIMNE ALTERNATIIV | Valmista ise kaerajook, mis asendab lehmapiima
26.11.2020
MÕNUS IGAPÄEVAMAIUS: lihtsad gluteenivabad banaanimuffinid