Eesti lipp.Foto: Aldo Luud
Nipid
22. veebruar 2021, 06:23

Lugeja küsib: kas võin kodus heisata teise riigi lipu? Lisaks lipu heiskamise meelespea! (4)

„Meie pere on tihedalt seotud Leeduga, sest sealt on pärit minu abikaasa. Kui Eesti lipupäevadel lehvib meil alati Eesti lipp, siis kas Leedu iseseisvuspäeval võime heisata Leedu lipu?“ uurib Marina Pärnust.

Vastab Gert Uiboaed, Riigikantselei sümboolikanõunik

Kui Leedu lipu kasutamise kord lubab mingi tähtpäeva puhul Leedu lipu heiskamist, siis Eestis tuleb see tava kohaselt heisata koos Eesti lipuga.

Sellisel juhul paigutatakse Eesti lipp lipurivi kõige auväärsemale kohale. Oluline on ka see, et lipud heisatakse eraldi ühesuguse pikkusega lipuvardaisse või -mastidesse ja Eesti lipuga samale kõrgusele. Seejuures peavad heisatud lipud olema ka võrdse laiusega.

Teadma peab, et teiste riikide sümbolite kasutamist reguleerivad vastavate sümbolite kasutamise korrad, näiteks Leedu lipu kasutamist Leedu riigilipu seadus, millega peaks enne tutvuma.

Eesti lipu heiskamise meelespea

  • Enne, kui lipu heiskad, tee kindlaks, et see on puhas, terve ja seadusega kehtestatud etalonile vastav.
  • Lipu heiskamine õnnestub paremini kahekesi: üks kinnitamas mastinöörid lipu nurkade külge, teine samal ajal hoidmas lippu nii, et see ei puutuks maapinda või läheduses olevaid esemeid.
  • Tuulise ilmaga heiska lipp lipumasti allatuult küljest, et lipp ei keerduks ümber lipumasti.
  • Tugeva tormiga lippe ei heisata.
  • Lipp tuleb heisata rahulike tõmmetega, hoides samal ajal lipu alanurgast tulevat mastinööri parajalt pingul.
  • Tõmba lipp alati masti tippu välja. Pingul mastinöörid võib keerata kord või paar masti ümber, et need tuules vastu masti ei peksleks. Seejärel kinnita masti allosas oleva kinnituskonksu külge algul tõstenöör ja siis langetusnöör.
  • Lippu tuleb langetada väärikalt, nii et see ei puutuks maapinda. Sedagi on lihtsam teha kahekesi. Pane mastinööridest vabastatud lipp kokku ja aseta hoiukarpi või -kotti. Märg lipp tuleks enne kokkupakkimist kindlasti kuivatada.
  • Eesti lipu heiskamiseks vali koht, kust lipp kõige paremini välja paistab. Koha valik sõltub esmalt lipu heiskamise viisist. Maapinnalt tõusev lipumast eeldab, et hoone ja tänava vahel on piisavalt ruumi, et lipp saaks vabalt lehvida ja oleks hästi nähtav. Kui eesõue ei ole, on sobilik heisata lipp lipuvardaga hoone fassaadile. Kõrgematel hoonetel, mille maapinnalt tõusev lipumast oleks liiga kõrge, heisatakse lipud katusemasti.
  • Lipp tuleb paigutada nii, et lehviv lipp ei ulatuks vastu katust, seina või läheduses asuvaid teisi objekte (puud jms).
  • Lipu eest tuleb hoolt kanda. Määrdunud lipp tuleb pesta ja katkine parandada.
  • Kui lipp on muutunud kasutuskõlbmatuks, tuleb see sündsal viisil hävitada. Selleks võib lipu värvide kaupa lahti lõigata ja tekkinud riidetükid diskreetselt põletada või pakis prügikasti visata.

Allikas: Riigikantselei.ee