Kas tead, mis vahet on frakil ja smokingul?Foto: Kauane Oliveira / Pexels
Uudised
1. veebruar 2021, 13:48

SELLE KUU MÄRKSÕNAD: tee vahet frakil ja smokingul, kogu praht tuhkapoisi sisse ja valmistu metallhärja aastaks!

Nipiraamat toob iga kuu alguses sinuni mõned toredaimad selle kuu märksõnad. Kas tead, mis vahet on frakil ja smokingul? Tuhkapäeval, 17. veebruaril võta ette üks suurem koristus kodus või kontoris, et vabaneda eelmise aasta pahnast. 12. veebruaril saab Hiina uue aastaga alguse ka uus looma-aasta. Mida sellega seoses oodata? 

Tee vahet: frakk või smoking?

Frakk on rahvariiete kõrval meeste kõige pidulikum riietus. Musta värvi fraki kuue saba ulatub kuni põlve tagaosani. Fraki kraereväärid on tehtud siidist või satiinist ja juurde kantakse valget püstkraega särki ning siidlampassidega pükse. Fraki juurde kuulub valge vest ja valge kikilips, samuti mustad ümara ninaga lakknahast kingad. Frakki ei nööbita kunagi kinni ja selle juurde ei kanta käekella, püksirihma ega trakse.

Frakiga on sobiv minna üritusele, mille kutses on märgitud white tie, näiteks akadeemilistele, suursaadikute ja riigipeade või esindajate vastuvõttudele, ballile või pulma. Frakiga sobib hästi kanda aumärke.

Smoking on klassikaliselt musta, tumesinist või halli värvi. Valget pintsakut kantakse suvisel ajal. Nii nagu frakil, on ka smokingi pintsaku kraereväärid ja nööbid kaetud siidiga. Smokingi all kantakse püstkaelusega valget särki ja mansetinööpe. Pintsakuga sama värvi pükste külgedel on satiinist või siidist riba, jalga käivad mustad ümara ninaga lakk-kingad. Smokingi alla, särgi peale, võib panna kas vesti või siidvöö, millega samast kangast peaks olema ka kikilips. Püksirihm smokingi juurde ei sobi, vajadusel võib kanda trakse.

Smokingiga on sobiv minna üritusele, mille kutses on märgitud black tie, näiteks kokteiliõhtule, banketile, teatrisse, pulma, restorani või muule üritusele, mis algab pärast kella kuut õhtul. Kindlasti ei ole sobiv kanda smokingit akadeemilistel vastuvõttudel. Smokingiga ei sobi kanda aumärke.

Algab metallpühvli aasta

12. veebruaril saab Hiina uue aastaga alguse ka uus looma-aasta. Pühvli puhul on tegemist rahuliku ja tasakaaluka loomaga, kes eelistab elada rahus, on lojaalne ja töökas. Võitlustes on pühvel aga tugev ja vastupidav. Pühvlid hoiavad oma karja, ent armastavad ka vabadust. Nad ei rapsi niisama, vaid lähenevad olukordadele loogiliselt ja oskuslikult. Tea, et haavata saanud pühvel võib rünnata ka kättemaksuks.

Pühvli puhul on tegemist rahuliku ja tasakaaluka loomaga, kes eelistab elada rahus, on lojaalne ja töökas. Foto: Jack Carter / Unsplash

Prahti täis tuhkapoiss

Võta tuhkapäeval, 17. veebruaril ette üks suurem koristus kodus või kontoris, et vabaneda eelmise aasta pahnast lauasahtlis ja -nurgal ning valmistada Mulgimaal tuntud tuhkapoiss. Selle tegemine aitab korrastada su elamist ja olemist ning innustab olema senisest virgem. Kunagi usuti ka, et nii saad oma laiskuse teise kaela veeretada.

Tee tuhkapoissi nii:

1. Korja kõikjalt kodus kokku praht ja pane see kotti või kangast meisterdatud ümbrisesse.

2. Joonista kotile nägu pähe ja kirjuta kaasa silt, sest arvata võib, et enamus kohmetub tuhkapoissi nähes ega oska sellega midagi pihta hakata!

3. Vii tuhkapoiss salaja naabrite või töökaaslaste ukse taha ja ära jää vahele. Kui avastad aga oma ukse tagant tuhkapoisi, sokuta see kärmelt edasi!

Instagrami konto, mida me armastame: @mustikas_the_rescuedog

Tallinna tänavatelt päästetud Mustikas vallutab südamed ühe pilguga! Ta usub, et on parim reisi- ja matkakaaslane, et magada tuleks vähemalt lõunani ning et kõik kanad ja kassid armastavad teda. Ühes saab ta veel kindel olla – meie jaoks on hea huumoriga Mustikas üks nunnumaid Insta-koeri maailmas!

Tähtpäevad

2. veebruar – küünlapäev
14. veebruar – sõbrapäev
16. veebruar – vastlapäev
17. veebruar – tuhkapäev
27. veebruar – rahvusvaheline jääkarupäev

Lipupäevad

2. veebruar – Tartu rahulepingu aastapäev
24. veebruar – Eesti Vabariigi aastapäev

Päike tõuseb ja loojub

1. veebruar: päike tõuseb 8.31 ja loojub 16.39
8. veebruar: päike tõuseb 8:14 ja loojub 16:57
15. veebruar: päike tõuseb 7:56 ja loojub 17:15
22. veebruar: päike tõuseb 7:37 ja loojub 17:33

Kuufaasid

Poolkuu (esimene veerand): 2. veebruar
Täiskuu: 9. veebruar
Poolkuu (viimane veerand): 16. veebruar
Kuuloomine: 23. veebruar