Toorjuustutäidisega õunakeeks Foto: Jaan Heinmaa
Küpsetised
1. veebruar 2021, 14:38

NÄDALA KOOK | Toorjuustutäidisega õunakeeks

Mahlases õunakeeksis kohtuvad õunakook ja toorjuustukook, sest keeksi keskelt leiab meeldiva mahlase juustutäidise. Oluline on vorm hästi hoolikalt võiga kokku määrida ja riivsaia või jahuga üle puistata, siis tuleb keeks terve ja ilusana vormist välja. 

Koostisosad
3 tk Keskmine õun
225 g Pehme või
3 dl Suhkur
3 tk Suur muna
2 tl Vanillsuhkur
4.5 dl Nisujahu
5 spl Maisitärklis
1.5 tl Küpsetuspulber
1.5 tl Jahvatatud kaneel
0.25 tl Riivitud muskaatpähkel
Sool
1.5 dl Piim
2 dl Hakitud kreeka pähkel
Või vormi määrimiseks
Riisai vormi puistamiseks
JUUSTUTÄIDIS
180 g Maitsestamata toorjuustu
2.5 spl Pehme või
0.75 dl Suhkur
1 tk Väike muna
2.5 spl Nisujahu
GLASUUR
2.5 dl Tuhksuhkur
0.5 dl Rõõsk koor 35%
Näpuotsaga soola

Valmistamine

12 tk

1. Kuumuta ahi 170 kraadini. Pintselda 1,5-liitrine keeksivorm võiga ja puista üle riivsaiaga.

2. Koori ja tükelda õunad. Vahusta või suhkruga, mikserda ükshaaval hulka munad, lisades iga järgnev muna siis kui eelmine on korralikult segunenud. Lisa vanillisuhkur ja mikserda ühtlaseks.

3. Teises kausis sega jahu, tärklis, küpsetuspulber, vürtsid ja sool. Lisa pool kuivainetest või-munavahule ja klopi ühtlaseks. Sega hulka piim, lisa ülejäänud kuivained ja sega ühtlaseks. Sega hulka õunad ja 2/3 pähklitest.

4. Juustutäidise valmistamiseks hõõru toorjuust ja või ühtlaseks. Lisa suhkur, muna ja jahu ning klopi kuni ei jää klompe.

5. Tõsta pool keeksitainast vormi, tee taina keskele vagu ja tõsta sinna toorjuustutäidis nii, et u 1-1,5 cm äärtest jääb vabaks. Tõsta peale ülejäänud tainas ja tasanda. Jälgi, et juustutäidis ei satuks vormi äärtele.

6. Pane keeks ahju küpseta ja küpseta 55-60 minutit. Proovi küpsust tikuga. Koogi keskele torgatud tikk peab välja tõmmates jääma puhas, siis on kook küps.

7. Võta ahjust, lase 25 minutit vormis jahtuda, siis lükka spaatliga ettevaatlikult äärtest lahti, kummuta restile ja lase täiesti jahtuda.

8. Valmista glasuur: klopi tuhksuhkur vahukoore hulka, lisa pisut soola. Nirista koogile ja puista peale ülejäänud pähklid.