Toiduuudised

Lihtne ja kiire: gluteenivaba marjakook 

Blogi Jazzinokitchen, 28. jaanuar 2021 09:44
Lihtne ja kiire marjakook.Foto: Blogi Jazzinokitchen
Selle koduse ja lihtsa koogi tegu sai alguse sellest, et šokolaadiriiulil valitses tühjus, poodi ei viitsinud minna, aga kõhus näris magusaisu. Pilk kappi ja ahi tööle!

Olles gluteenivabu kooke kõikvõimalike erinevate jahukombodega katsetanud, on riisi- ja täistera kaerajahu segu minu meelest üks lollikindlamaid, millega hea tekstuuriga hästi kuju hoidev n-ö koduse maitsega kook saada. Kui riisi- ja kaerajahu sisaldavas retseptis segad täidise aga otse koogitainasse, asenda osa kaerajahust meelepärase tärklisega (näiteks maisi-, kartuli- või tapiokitärklisega). Nii saad õhulisema tekstuuriga koogi!

Lisaks sellele, et šokolaadiriiulil valitses tühjus, oli lähemal vaatlusel külmkapist otsas ka või. Rasvaine osa täidab tainas seega toorjuust, mis muudab koogi mahlaseks ning mahedaks, nagu piimatoodetega tainad ikka. Rafineerimata (kookos)suhkruga jääb kook kergelt karamellitooni, valget rafineeritud suhkrut kasutades saad helekuldse koogi.

Lihtne ja kiire marjakook. Foto: Blogi Jazzinokitchen

Marjadest sobivad koogile kõikvõimalikud kapis leiduvad isendid. Külmutatud marjad puista koogile otse sügavkülmast, sulatamata. Õunaajal tee sama kooki õuntega, raputades enne ahju panekut peale kaneeli.

Kiire gluteenivaba marjakook

  • 80 g rafineerimata suhkrut
  • näpuotsatäis soola
  • 2 muna
  • 150 g toorjuustu
  • 1 tl vaniljekaunapastat
  • 70 g riisijahu
  • 30 g täistera kaerajahu
  • 0,5 tl küpsetuspulbrit
  • 2 dl külmutatud marju
  • serveerimisel soovi korral peale raputamiseks tuhksuhkrut

Valmista kooki nii:

Vahusta suhkur, sool ja munad heledaks. Lisa toorjuust ja vanilje ning mikserda uuesti läbi. Lisa ka jahud, küpsetuspulber ning mikserda tainaks. Vala küpsetuspaberiga kaetud 20 cm läbimõõduga koogivormi, puista peale marjad ning küpseta 180 kraadi juures pöördõhuga 35 minutit. Kook on küll madal, kuid vedelam tainas tahab pikemat küpsetamisaega. Serveeri soojalt, soovi korral raputa kaunistuseks peale tuhksuhkrut.