Lõhe kooriku allFoto: Unsplash
Kalatoitude retseptid
24. jaanuar 2021, 07:48

EVELIN ILVESE KOKAKOOL | Kaerakrõbedikuga kaetud lõhe rosmariiniga

Jagan täna teiega üht isemoodi võimalust küpsetada endale tuttavat lõhepraadi pisut erilisel moel. Seedesüsteemile on see sõbralik ning maitsemeeltele toredalt erutav. Valmistada aga imelihtne.

Vaja läheb:

  • 1 keskmine lõhefilee (luud eemaldatud, võid eemaldada ka naha, lõika umbes 8 tükiks)
  • 1 tl riivitud sidrunikoort
  • 1 spl valget misopastat
  • 10 oksakest värsket rosmariini, peeneks hakitud
  • 5 spl kaerahelbeid
  • 1 spl head õli (nt rapsi-, rüpsi-või viinamarjaseemne)

Tee nii:

Kõigepealt sega väikemas kausis valmis maitsesegu riivitud sidrunikoorest, miso pastast ja hakitud rosmariinist. Raputa-patsuta lõhe sellega üle ja jäta jahedasse maitsestuma – vähemalt 10 minutiks kuni 2 tunniks.

Seejärel „kasta” lõhetükid kaerahelvestesse, nii et pealmine pool – millel maitsesegu – nüüd ilusti ka kaerahelvestega kaetud saaks. Soojenda keskmisel kuumusel hea „mittekleepuval” (soovitavalt siiski mitte teflon, vaid mõne tervislikuma materjaliga kaetud) pannil, kalla sinna õli ja kui see kergelt särisema hakkab, prae kõigepealt lõhe kaeraga kaetud poolelt kuni see on kuldpruun.

Siis keera laiema pannilabidaga lõhetükid ümber ning prae ka teiselt poolt krõbedaks.

Valmis lõhetükid lao esmalt köögipaberile, et liigne rasv eemaldada ning serveeri aurutatud või kergelt vokitud köögiviljade või roheliste lehtkapsaste, -peetide või spinatiga.

Tõeliselt maitsev roog, mis ei kipu sinu seedesüsteemis tagurpidi liikuma. Mõnusat nautimist!

Armastust teie südameisse ja padadesse!

Evelin

* retsepti autor on prantsuse meisterkokk Marc Bauer, kes teeb koostööd kõrva-kurgu-nina arsti dr Jamie Koufmanni, USA tuntuima refluxi-uurijaga.

Lugemissoovitus: Dropping Acid,  J. Koufmann, M.D., J. Stern, M.D. 2018, USA.