Toiduuudised

Kui kõrvitsat veel jagub: ameerikapärane pumpkin pie sutsukese vahukoorega 

Blogi Jazzinokitchen, 21. jaanuar 2021 09:54
Jõuluvürtsidega talviseks timmitud kõrvitsakook sobib igasse pimedasse kuusse.Foto: Blogi Jazzinokitchen
Ameerikapärane kõrvitsakook ehk pumpkin pie sattus tavapärase novembrikuise tänupühadeaja asemel tegemisse hoopis jaanuaris, kuid jõuluvürtsidega talviseks timmitud kook sobib minu meelest igasse pimedasse kuusse, kuniks vaid kodust kõrvitsat jätkub. Sel korral siis mitte pirkukavormis küpsetatud ja traditsiooniliselt ümar, vaid ruudukestena, täistaimne ja gluteenivaba. 

Paar märkust retsepti kohta:

  • Rafineerimata kookosõli jätab koogipõhjale õrna kookosmaitse. Kui soovid neutraalse maitsega koogipõhja, kasuta rafineeritud kookosõli.
  • Kui sulle ei ole tähtis, et kook oleks vegan, võid põhja tegemisel kasutada ka võid, magustajana mett, täidises rõõska koort või kohevamaks vispeldatud toorjuustu ning serveerida kooki tavalise vahukoorega.
  • Võid täidises kasutada ka pühadeajast alles jäänud piparkoogivürtsi.
  • USAs serveeritakse pumpkin pie'd tavaliselt vahukoorega, et täidise intensiivset maitset mahendada, ning ka mina soovitan koogile vahukooretupsud peale pritsida. Tõepoolest viib maitsed tasakaalu.
  • Täistaimse desserdi jaoks serveeri ruudukesi kookospiima või -kreemi tahkest osast õhuliseks vahustatud kreemiga. Tahke osa saad kookospiimast kätte, kui hoiad purki külmkapis – jahedas kihistub see kenasti. Ja kuigi ma ise seda proovinud ei ole, olen näiteks Selveri lettidel märganud ka vahustatavat kaerakoort.
undefined Foto: Blogi Jazzinokitchen

Kõrvitsakoogi ruudud 

Põhi:

  • 90 g täistera kaerajahu
  • 90 g mandlijahu
  • näpuotsatäis soola
  • 20 g rafineerimata suhkrut
  • 1 sl vedelat magustajat, näiteks agaavi- või vahtrasiirupit
  • 40 ml kookosõli
  • paar sl külma vett

Täidis:

  • 500 g röstkõrvitsapüreed
  • 4 sl sama magustajat, mida koogipõhjas kasutasid
  • 50 g rafineerimata suhkrut
  • 100 g täisrasvast kookospiima
  • 2 sl maisitärklist
  • 1 tl vaniljekaunapastat või 1,5 tl vaniljeessentsi
  • 1,5 tl jahvatatud vürtside segu: kaneeli, ingverit, kardemoni, muskaatpähklit, noaotsatäis nelki
  • näpuotsatäis soola

Serveerimiseks:

  • 1 dl meelepärast koort vedelikuna või 1,5 dl kookoskreemi tahket osa
  • 1 tl tuhksuhkrut (võimalusel rafineerimata suhkrust)

Põhja jaoks sulata kookosõli ning sega kuivainete ja magustajaga ühtlaseks tainaks. Lisa veidi külma vett, kuni tainas kokku hakkab. Suru küpsetuspaberiga kaetud 20 x 20 cm vormi põhja, täksi kahvliga auguliseks ning küpseta põhja 175 kraadi juures pöördõhuga 15 minutit. 

Blenderda või vispelda kõik täidise ained ühtlaseks ja vala eelküpsetatud põhjale. Muuda küpsetusrežiim pöördõhu pealt ülalt-alt küpsetuseks, jättes temperatuuri samaks, ning küpseta kooki 45 minutit.

Valmis kook võib keskelt veel veidi võdiseda, kuid taheneb jahtudes. Lase koogil täielikult jahtuda, soovitavalt üleöö külmkapis. Serveeri vähese suhkruga vahustatud koorega.

Loe blogipostitust siit!

Samal teemal

28.01.2021
Lihtne ja kiire: gluteenivaba marjakook
28.12.2020
VALMIB RUTTU | Suitsujuustuga üleküpsetatud kõrvits
16.10.2020
SAMM-SAMMULT | Itaalia juurtega kõrvitsa-panna cotta
10.10.2020
Mõnusa päeva alguseks: kardemoniga kõrvitsa-kaerapannkoogid