Röstitud kaerahelbepuderFoto: Unsplash
Evelin Ilves 17. jaanuar 2021 06:44
Maailma kuulsaim gurmeehäll on endiselt Prantsusmaa. Ent mis on Prantsuse köök? Hellalt ja aeglaselt värske kohaliku kraami töötlemine eesmärgiga võluda sellest välja kõige elegantsemad tekstuurid ja maitsenüansid, mis söömisest tõelise elamuse teevad.

Sama rada on kõndinud ka paljud teised etnilised köögid, mis kulinaariamaailma tippe vallutanud. Kasvõi näiteks üsna hiljuti staariks saanud Põhjala köök ehk sõnapaar Nordic Cuisine, mida tänaseks tunneb iga enesest lugupidav toidukunstnik.

Päris ootamatult maitsekaid ning ka kauneid tulemusi annab meie oma esivanemate talupojatoitude peenemaks tuunimine. Lisaks on see oh kui lõbus ja tore viis pere või sõpradega aega veeta. Nii sündis meie kodupliidil Tiibeti köögist inspireeritud röstitud puder. Proovige järgi – lihtne teha, maitseid kui palju, ilmatu ilus aga pealekauba:

Röstitud kaerapuder võiga (ja miks mitte pähklite ning marjadega)

2-3-le

Vaja läheb:

  • 1 tassitäis jämedaid täistera kaerahelbeid (parim leid: Jahujaan!)
  • näpuotsaga soola
  • 1 tl mett
  • 2 tl võid või gheed (selitatud või)
  • 1 tass vett (või natuke rohkem-vähem, sõltub helvestest)
  • (soovi korral 1/2 banaani peeneks hakituna)

Serveerimiseks veidi hakitud pähkleid, marju või hoopis meeldivaid vürtse (jahvatatud kardemon, kaneel, nelk vms).

Tee nii:

Kõigepealt sulata madalal kuumusel või ja mesi ning sega kaerahelbed hoolega sellega läbi. Tegelikult on mõistlikum kohe suurem hulk helbeid ära röstida, sest need säilivad suletud kaanega purgis jahedas ikka mitu nädalat – ning sobivad hästi ka lihtsa müslina kasutamiseks jogurti või marjapüree vms peale. Aga esimesel korral – veendumaks, et see sulle ikka maitseb – võid piirduda ühe söögikorra annuse röstimisega.

Kui helbed on kuldpruunid – see võtab 200 kraadi juures aega u 5 min – pane nad koos vee ja soolaga (ning banaanitükkidega) potti ning hauta tasasel tulel mõnusalt pehmeks pudruks. Selline puder ei muutu kleepuvaks ega jahuseks vaid jääb mõnusalt krõmps ning maitseb kui kergelt pähkline müsli.

Minu perele meeldib lisada sinna vaid võisilm ja niimoodi seda mõnuga nautida, kuid kindlasti sobib selle pudru juurde marju ning pähkleid ja idamaiseid vürtse lisada.

Tulemus on väikese ja lihtsa vaevaga saadud tõeline argigurmee, mis talvehommikule soojust annab ning kõhu lõunani kenasti täis hoiab. Valmis röstitud kaerahelvestest saab seda putru keeta ka talimatkade lõkketule peal.

Head nautimist!

Armastust teie südameisse ja padadesse!

Evelin