Šokolaaditäidisega keerusaiFoto: Jaan Heinmaa
Nädala kook
15. jaanuar 2021, 09:30

NÄDALA KOOK | Šokolaaditäidisega keerusai

Keerusai näeb välja küll ilmatu uhke, aga on tegelikult väga lihtne teha, sest nagu nimigi ütleb, tuleb kaks tainapoolt üle teineteise kokku keerutada. Kui lased tainal kaks korda kerkida, siis küpseb sai eriti kohevaks ja pehmeks. 
Koostisosad
TAINAS
2.5 dl Piim
25 g Pärm
1 dl Suhkur
0.5 tl Sool
1 spl Kardemon
1 tk Muna
7.5 dl Nisujahu
75 g Pehme või
TÄIDIS
150 g Tume šokolaad
150 g Või
1.5 dl Suhkur
0.5 dl Kakaopulber
1 tl Kaneel
1 tk Määrimiseks munaks

Valmistamine

14-16 tk

1. Kuumuta piim käesoojaks, murenda hulka pärm ja sega läbi. Lisa suhkur, sool, kardemon ja muna. Lisa segades ja osade kaupa jahu ning lõpuks pehme või. Sõtku tainast, kuni see on läikiv ja tuleb kausi küljest lahti. Kata kauss rätiga ja lase tainal soojas kohas vähemalt pool tundi kerkida.

2. Vahepeal valmista täidis. Tükelda šokolaad ja või potti ning sulata madalal temperatuuril. Sega hulka suhkur, kakaopulber ja kaneel, sega ühtlaseks ning tõsta 10–15 minutiks külmkappi tahenema, siis on seda lihtsam tainale määrida.

3. Puista tööpinnale veidi jahu ja sõtku kerkinud tainast õhumullid välja. Rulli tainas umbes 0,5 cm paksuselt lahti, sedasi rullides saad üpris suure tainaplaadi. Määri täidis tainale, keera tainas tihedalt rulli ja lõika noa või käärida pikisuunas pooleks. Tõsta pooled – täidisega pool üleval – vaheldumisi teineteise peale palmikuks ja aseta palmik võiga määritud piklikku ahjuvormi. Lase saial rätiku all veel umbes pool tundi kerkida.

4. Pane ahi 175 kraadi peale sooja. Määri sai lahtiklopitud munaga ja küpseta ahju alumises osas umbes 45 minutit.