Madalal kuumusel küpsenud lõhe sidruni-või kastmega Foto: Jaan Heinmaa
Päevaretsept
21. jaanuar 2021, 06:58

KUNINGLIK KALAPÄEV | Madalal kuumusel küpsenud lõhe sidruni-või kastmega

Madalal temperatuuril küpsenud kala jääb eriliselt mahlane ja hõrk. Maitset annab võine sidrunikaste ja juurde võib serveerida aurutatud brokolit, brokolinisid või lillkapsast ning värsket salatit. Küpsetamisaeg sõltub kalafilee paksusest.

Kogus: neljale
Valmistusaeg: 20-40 min
15 minutit + 15-20 minutit ahjus

Koostisosad
600 g Lõhefilee
0.5 dl Sulatatud või
0.5 tk Värskelt pressitud sidruni mahl ja riivitud koor
Sool
Must pipar
SIDRUNI-VÕIKASTE
0.5 tk Shalottsibul
2 tk Küüslauguküüs
0.5 dl Või
2 spl Värskelt pressitud sidrunimahl
0.5 tl Suhkur
2 spl Vesi või valge vein
2 spl Rõõsk koor 35%
0.5 spl Hakitud till
0.5 spl Hakitud petersell
Sool

Valmistamine

1. Kuumuta ahi 120 kraadini. Patsuta lõhefilee majapidamispaberiga kuivaks ja lõika 4 võrdseks tükiks. Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga ja pintselda sulavõiga, puista soola ja aseta kalatükid nii, et nende vahele jääb vähemalt 1 cm vahe.

2. Pintselda kalatükke pealt sulavõiga, nirista sidrunimahla (2-3 sl) ja puista soola. Küpseta 15-20 minutit sõltuvalt tüki paksusest. Küpsust saab kontrollida nii, et kui torkad kahvli või terava noa kõige paksemasse ossa, siis see peaks sisse minema kergelt. Kui vaadates tundub, et kala on toores, siis see on petlik.

Võta kala ahjust ja pintselda võiga, puista peale pipart ja riivitud sidrunikoort. Lase mõni minut seista.

3. Vahepeal valmista kaste. Haki sibul ja küüslauk hästi peeneks. Sulata kastrulis või, lisa sidrunimahl, sibul ja küüslauk. Kuumuta peaaegu keemiseni ja klopi samal ajal ühtlaseks. Kui segu on ühtlane ja sibul-küüslauk pehmed, lisa suhkur ja vesi või vein ning maitsesta soolaga. Klopi kuni kaste hakkab aurama, võta pliidilt ja sega hulka vahukoor, till ning petersell.

Serveeri kala kastmega.