KollaažFoto: 8xJaan Heinmaa, Daisy Lappard
Toiduuudised
14. jaanuar 2023, 15:45

Artikkel ilmus esmakordselt 13.01.2021

10 RETSEPTI TALIHARJAPÄEVAKS! Valmistame mehiseid suppe ja pajaroogi sealihast, kaunviljadest ja tangudest

Taliharjapäeval 14. jaanuaril, mis rahvapärimuses on seotud ka meestepäevaga ja seakarjale hea õnne ennustamise kombega, on paslik panna lauale midagi tõhusamat.

Taliharjal keedeti seapeaga herne- ja oasuppi. Muist suppi ja pool seapead viidi pyha puu või kivi juurde. Paiguti veel ysna hiljuti. Maa kagunurgas on taliharja toiduks teräruug ehk tinnysterä, uhmris valmistatud tangudest ja seapeast keedetud supp, vahendab Maavald.

Siga on ainus asi, mis seob meie taliharjapäeva kristliku Tõnise- ehk pyha Antoniuse päevaga. Kristlased pidasid/peavad Antoniust sigade kaitsjaks ja tõid selle usu meilegi. Võõras uskumus sobis maausuga hästi. Kui põhja pool on seapea juba jõululaual tähtsal kohal, siis lõuna ja lääne pool syyakse seda taliharjal. Kuid taliharjapäeva annina on seapea tähtsal kohal põhjaski, kirjutab Maavald.

Klikka retseptil: Porteris hautatud seakoot 

Porteris hautatud seakoot 

Määri seakoot sisse soola ja meega, tõsta haudepotti. Kalla peale porter ja lisa nii palju vett, et koot on kolmveerandi ulatuses vedelikus. Lisa sibul, porgand ja maitseained, kata kaanega ja tõsta ahju.

Klikka retseptil: Koorene sealihapada 

Koorene sealihapada 

 

 

Piimas küpsetatud seakaelakarbonaad Foto: Jaan Heinmaa