Toiduuudised

TAI KÖÖGI HITT: vegan versioonis pad thai nuudliroog  

Blogi Jazzinokitchen, 14. jaanuar 2021 10:45
Vegan pad thai.Foto: Blogi Jazzinokitchen
Tai köök, mu arm! Ilma sealsete maitseteta ei kujutaks ma oma tänast toidulauda ette. Rohe-puna-panang-karrid, tom yum supp, rohepapaiasalat som tam, mangod ja magus kookosriis. Isegi granadillid seonduvad mul eelkõige just Taimaaga, sest just seal sõin ma neid söögi alla ja peale. Ning loomulikult Tai köögi kuulsaim nuudliroog pad thai.

Tais tellisin ma seda tavaliselt tofuga, mis tähendas automaatselt, et seal on nii muna kui ka tofu sees. Nüüd kodus vahel täistaimset pad thai'd valmistades ning muna lihtsalt retseptist välja jättes jäi aga minu jaoks miskit puudu. Muna tekstuur sobib nuudlite ning köögiviljade segusse nii hästi, et hakkasin otsima alternatiive, kuidas ikkagi ka see väike tühimik täita. Kikerhernejahu on popp tooraine, millest taimset n-ö omletti valmistada, nii et miks mitte sellest ka pad thai jaoks vajaminev munapuder teha? Proovitud-tehtud ning müts maha, see sobib nuudlirooga igati hästi, ning väikese kurkumiga saab talle isegi õige värvitooni. 

Samal teemal

Väike täpsustus-selgitus neile, kes Tai kööki tema liigse tulisuse pärast pelgavad (ning teistele, kes arvavad, et kõik Tai road peavad tuli-tulised olema, et ikka autentne oleks), siis pad thai ei ole vürtsikas! Nuudliroog peab taldrikule maanduma magus-hapukana, olles värskusest tulvil (abiks laimiviilakas, mis roaga alati kaasas peaks käima) ning alles taldrikul uhatakse soovi korral roale tšillihelbeid või miks mitte ka värsket tšillit. Nii et kes vürtsikaid toite ei kannata, siis pad thai on ka Tai restodes alati turvaline valik. 

Kes retsepte guugeldavad ja leiavad pad thai kastmeid, kus Sriracha sees on, soovitan selle tab'i kinni panna ja ilusaid pilte mujal edasi vaadata. Selle vegan variandi jaoks on kaste valmistatud sojaga, traditsiooniliselt käib kastmes aga kalakaste.   

Vegan pad thai. Foto: Blogi Jazzinokitchen

Vegan pad thai (kahele)

  • 90–100 g peenikesi lintriisinuudleid
  • 175 g tofut
  • 1 (šalott)sibul
  • 1 küüslauguküüs
  • 2 keskmist porgandit
  • 1,5 dl mungoaidandeid
  • 3-4 vart rohelist sibulat
  • praadimiseks (kookos)õli
  • soola

Kikerhernejahust „muna“:

  • 1 dl kikerhernejahu
  • 1 dl vett
  • 0,5 tl soola
  • soovi korral kollase värvi jaoks noaotsatäis kurkumit

Pad thai kaste:

  • 4 sl tamarindikontsentraati
  • 4 sl heledat sojakastet
  • 3-4 sl rafineerimata (kookospalmi)suhkrut

Serveerimiseks:

  • röstitud purustatud maapähkleid 
  • tšillihelbeid ja/või värsket tšillit
  • värsket laimi

Valmista rooga nii: 

Kastme jaoks sega tamarind soja ning suhkruga läbi ning maitse – kaste peaks olema magus-hapukas. Kui kasutad rafineeritud suhkrut, võib 2,5–3 sl piisata. 

„Muna“ aseaineks vispelda kikerhernejahu veega ühtlaseks, maitsesta soolaga ja soovi korral lisa värviks veidi kurkumit. Kuumuta pannil paar sl õli – ole pigem helde – ning vala tainas pannile. Lase küpseda, kuni pannkooki meenutav taignalatakas on pealt matt ehk toore taigna läikivuse kaotanud. Tükelda spaatliotsaga väikesteks munaputru meenutavateks tükkideks ning küpseta veel minuti jagu. Tõsta pannilt kõrvale. 

Valmista nuudlid pakil oleva õpetuse järgi, kurna sõelal ning loputa külma jooksva vee all – nii ei kleepu nuudlid kokku. Kasuta võimalusel peeneid lintnuudleid.

Koori ja haki sibul ja küüslauk, koori ja lõika porgand peenteks tikkudeks. Lõika tofu kuubikuteks. Loputa ja nõruta sõelal idud ja haki sibul 3–4 cm tükkideks. 

Serveerimisel puista peale maapähkleid, ülejäänud rohelist sibulat, pigista peale laimimahla ning soovi korral lisa tšillit. 

Loe blogipostitust siit!