Taimetoidu retseptid

Seemne-ürdi näkileivad 

Tiina Lebane, 22. jaanuar 2021 07:03
Foto: Jaan Heinmaa
Seda maitsvat ja tervislikku seemnenäkki on tõesti lihtne teha. Kui sul on kodus rohkem sööjaid, siis valmista kahekordne kogus tainast ja küpseta kahte plaaditäit pöördõhuga ahjus. Linajahu võid asendada ka täisteranisu-, rukki- või speltajahuga. Kui soovid siledama pinnaga näkileiba, siis purusta seemned enne paisuma panemist köögikombainis. Võid ka lahti rullitud taina enne küpsetamist terava noaga parajateks tükkideks lõigata, neid on küpsenuna lihtne lahti murda ja saad sirge servaga tükid.   
Koostisosad
0.5 dl Tšiiaseemned
0.5 dl Linajahu
1 dl Päevalilleseemned
1 dl Kõrvitsaseemned
1 dl Seesamiseemned
2.5 dl Vesi
0.5 tl Sool
Kuivatatud ürdid (tüümian, rosmariin või ürdisegu)

Valmistamine

ahjuplaaditäis

1. Mõõda kõik koostisained kaussi kokku, sega läbi ja jäta toasoojas 15–20 minutiks paisuma.

2. Aseta küpsetuspaberileht tööpinnale, tõsta supilusikaga tainaportsud paberile ja aja kergelt laiali. Kata teise küpsetuspaberilehega ja rulli tainas kahe paberi vahel ühtlaselt laiali.

3. Küpseta 180-kraadises ahjus umbes 45 minutit. Lase restil täiesti maha jahtuda ja murra tükkideks.