Kalatoitude retseptid

EVELIN ILVESE KOKAKOOL | Arktilise pidulaua punakala pirukas 

Evelin Ilves, 3. jaanuar 2021 08:13
Põhjalas süüakse kala kaugelt rohkem kui mistahes lihakraami. Külmas vees ujuvad ringi iseäranis kaunid ning hõrgud lõhede ning forellide sugulased. Arctic char näiteks, mida vahel harva olen ka Eesti paremail kalalettidel kohanud, on tundraelanike  aastalõpu pidulaual kindel osaline. Sestap jagan üht saamide piduliku kalapiruka retsepti, kuhu sobivad ideaalselt ka meile kättesaadavad lõhelised või forellid.

Vaja läheb:

  • 1l piima
  • 100g värsket pärmi (=2 pk kuivpärmiga)
  • 1,5 tl soola
  • 2dl kartulipudru helbeid
  • 1,8-2l jahu (võid segu teha: nisujahu, spelta, kaera, rukkijahuga)
  • 200g toasooja võid või küpsetusmargariini (soovitan soojalt võid!)

Täidiseks:

  • 4kg punane kala, lõika fileedeks
  • suurem peotäis värsket tilli
  • suurem peotäis murulauku
  • 200g võid
  • meresoola, valget pipart
  • 1 muna piruka pintseldamiseks

Soojenda piim käesoojaks ning lahusta selles pärm. Lisa sool ja kartulihebed, sega hoolikalt läbi. Seejärel raputa juurde jahu ning sõtku taignaks, kõige lõpus sõtku juurde toasoe või.

Pane taigen sooja kohta rätiku alla kerkima.

Kui tainas on kahekordseks kerkinud, rulli ta küpsetupaberi peal ovaalseks.

Aseta kala fileed taignale nahk taigna suunas, sabad eri suundades. Samas pane maitseroheline, sool ja jahvatatud vage pipar fileede vahele.

Tõsta taigna servad üles ja kata kokku pandus kalafileed täielikult. Kaunista pirukas pealt taigna ülejääkidega ning silu pind õrnalt märja käega siledamaks.

Lase pirukal pisut kerkida. Enne ahju panekut pintselda pirukas üle lahtiklopitud munaga.

Küpseta 220C ahjus umbes 45 minutit.

Sobib ideaalselt serveerida seenesupiga ja muud polegi vaja!

Head vana-aasta ärasaatmist ning uue ootust ja lahket vastuvõttu!

Armastust teie südameisse ja padadesse!

Evelin

* retsept on pärit raamatust „Lappi a la carte” 2001.

Samal teemal

24.01.2021
EVELIN ILVESE KOKAKOOL | Kaerakrõbedikuga kaetud lõhe rosmariiniga
17.01.2021
EVELIN ILVESE KOKAKOOL | Argiluksus talvehommikusse: röstitud kaerapuder võiga
10.01.2021
EVELIN ILVESE KOKAKOOL | Pott ilu ja rõõmu: kuidas keeta õiget kondipuljongit ja miks see nii kasulik on?
31.12.2020
EVELIN ILVES | Aitäh, et Sa tulid! Ma polegi enam üksi!