Jäine piparkoogi-jäätisemaius karamellkastmega Foto: Jaan Heinmaa
Küpsetamata magustoidud
3. jaanuar 2021, 10:14

Jäine piparkoogi-jäätisemaius karamellkastmega

Üsna lihtsalt ja mugavalt valmiv pokaalimaius sobib nii argipäevaks kui peolauale. Kihiline magustoit on ka hea võimalus ära kasutada pühadest järele jäänud piparkooke. Külm maius maitseb oivaliselt koos sooja šokolaadise karamellkastmega. Karmellkastme võib varem valmis teha ja siis vahetult enne serveerimist üles kuumutada ning sokolaadi hulka segada. Aga isevalmistatud karamellkastme asemel  sobib ka poest ostetud valmis kaste. Hapukas moos- pohla-, jõhvika- või astelpaju- sobib piparkookidega hästi, kuid ka muu meelpärane sahvris leiduv moos ja sügavkülmas leiduvad marjad passivad magustoitu panna. 

Kogus: kuuele
Valmistusaeg: 40-60 min
35 minutit + 30 minutit sügavkülmas

Koostisosad
1.5 l Vanilli-koorejäätis
150 g Piparkoogid
2 dl Pohlamoos vm hapukas moos
150 g Külmutatud pohlad või jõhvikad
ŠOKOLAADINE KARAMELLKASTE
1.5 dl Rõõsk koor 35%
1 dl Fariinsuhkur
1 spl Või
50 g Tume šokolaad
PEALEPUISTAMISEKS
50 g Piparkoogid
50 g Külmutatud jõhvikad

Valmistamine

1. Lase jäätisel toatemperatuuril veidi pehmeneda, Purusta piparkoogid kombainis või pane need kilekotti, sõlmi kotisuu kinni ja rulli tainarulliga.

2. Jaga külmakindlatesse pokaalidesse kihiti piparkoogipuru, moos, külmunud jõhvikad ja jäätis. Kata vormid toidukilega ja pane vähemalt 30 minutiks külmkappi.

3. Karamellkastme valmistamiseks mõõda koor ja fariinsuhkur potti ning keeda 15-20 minutit või kuni kaste pakseneb. Klopi hulka või.

4. Umbes 15-20 minutit enne serveerimist võta pokaalid külmast ja lase jäätisel pehmemaks sulada.  Kui vaja kuumuta kaste kastrulis. Tükelda šokolaad ja sega kuuma kastmega kuni on lahustunud ja  segu ühtlane.

5. Puista pokaalidele piparkoogipuru ja kaunista jõhvikatega. Tõsta igale pokaalile supilusikatäis kastet, ülejäänu serveeri kõrvale.