Toiduuudised

TAIMNE ALTERNATIIV | Valmista ise kaerajook, mis asendab lehmapiima 

Kristi Rebane, Nipiraamat, 9. jaanuar 2021 14:15
Foto: Kristi Rebane
Poodidest leiab suure valiku taimseid alternatiive piimale, aga tihti on nende hind üsna krõbe. Kodus ise kaerajooki teha on aga igati taskukohane ja aegagi läheb vaid kümmekond minutit. See kaerajook sobib nii kohvi peale, smuutisse kui ka magusate ja soolaste toitude valmistamiseks.

Vaja läheb:

  • 12−15 India pähklit
  • 3 kuivatatud või 1 suur Medjooli dattel
  • 2 dl täisterakaerahelbeid
  • 1/3 tl soola
  • 1 liiter jääkülma vett

Valmista kaerajooki nii:

1. Pane India pähklid ja datlid 1 dl veega potti keema. Pärast 3−4 minutit keemist võta pott tulelt ja jäta keedus mõneks minutiks jahtuma.

2. Blenderda pehmenenud pähklid ja datlid koos keeduveega ühtlaseks.

3. Lisa sekka kaerahelbed, sool ja ülejäänud jääkülm vesi ning blenderda segu 30 sekundit. NB! Kindlasti ära segu üle töötle, sest muidu võib joogi tekstuur jääda limane.

4. Kurna segu kord või kaks läbi kahekordse marli ja pane saadud jook külmkappi hoiule. Enne kasutamist sega või loksuta kaerajooki.

Kaerajook valmib 10 minutiga!

Retsepti järgi saad 1 liitri kaerajooki!

Miks on retseptis pähklid?

Lihtsaim variant kaerajoogi tegemiseks on blenderdada 2 dl kaerahelbeid 1 liitri jääkülma veega ja nõrutada saadud segu läbi marli. Nii valmistatud kaerajook jääb aga lahja ja üpris maitsetu. Pähklid annavad joogile piimja tekstuuri ja datlid tõeliselt hea maitse.

Kasuta ära alles jäänud kaeramass!

  • Kõige lihtsam on keeta kurnamisest marlile jäänud kaeramass hommikupudru sekka.
  • Kaeramassist võid teha ka kaeraküpsiseid või krõbedikku.
  • Rammu lisamiseks sega kaeraülejääk pannkoogitainasse või smuuti hulka.
  • Nõrutatud kaerahelvestest saad ka hea kehakoorija või näomaski.

Kuidas on õige: kaerapiim või -jook?

Õige on öelda kaerajook. Piimatoodete taimsete alternatiivide kohta ei luba keeleseadus kasutada sõnu piim, või, juust, jogurt jms. Ka ei tohi kasutada viitavaid sõnu, nagu juustulaadne või piimaasendaja. Õige on kasutada sõnu jook, dessert, võileivakate.

Eranditeks on maapähklivõi ja kookospiim, mida on aastakümneid nii kutsutud ehk kuigi tegu on taimsete saadustega, on nende nimetused harjumuspäraselt ikka või ja piim.

Samal teemal

26.11.2020
OHHOO! Tähista India piimapäeva isetehtud kaerapiimaga
12.11.2020
PANEB PÕSED ÕHETAMA! Terakese tšilli ja šokolaadiga mandlipräänikud
05.03.2020
Toitumisnõustaja: taimset piima saab tarbida täpselt samamoodi kui lehmapiima