Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja
Toiduuudised
23. detsember 2020, 16:00

Eesti veinikambri perenaine: tänavune käsitööveinide menumekk on ebaküdoonia

Järvamaal Valgma külas asuva Hindreku talu veinikambri jookide valik on lõpmata suur, üks parem ja erilisem kui teine. Neid seob üks ühine nimetaja – need kõik on valminud Eesti veinitaludes.

Järvamaal Valgma külas asuva Hindreku talu veinikambri jookide valik on lõpmata suur, üks parem ja erilisem kui teine. Neid seob üks ühine nimetaja – need kõik on valminud Eesti veinitaludes.

Eesti veinikambri perenaine Tuuli Klementa kõneleb, et kohalikud käsitööveinid on viimaste aastatega läbi teinud tohutu arengu. Kui varem piirdus Eesti veinikultuur kööginurgas mulksuvate «õunaussidega», mis sageli kõhu lahti ja pea lolliks tegid, siis tänapäeval on veinitaludes kasutusel maailmatasemel kääritusmeetodid ning tehnoloogiad.

«Traditsiooniliste viinamarjade kõrval villitakse jooke väga erinevatest marjadest ja puuviljadest, mis on ainuomane vaid Eestile,» selgitab veinikambri perenaine õhinal. Suurepärast veini saab teha näiteks rabarbrist, leedrist, pohladest, mustast sõstrast, ebaküdooniast või vaarikatest. «Need kõik on head kodumaised maitsed, mida meie veinitegijad julgelt kokku kombineerivad ning pudelisse villivad,» ütleb Tuuli. Ta lisab, et kohalikud tootjad teevad päris palju ka erinevaid mulliga veine. Kui Hindreku talus peetakse pulmi või sünnipäevi, pakub perenaine alati mõnd kihisevat Eesti jooki. «Nii mõnigi külaline üllatub siiralt, et tegu on kodumaise tootega,» räägib ta.Kui mõni aasta tagasi oli Eesti veinide kõige menukam maitse rabarber, siis uus kuum mekk on ebaküdoonia ehk nagu rahvasuu ütleb: põhjamaine sidrun. «Seda hapukat ja värskendavat maitset leiab sel aastal peaaegu iga veinitalu märjukestest,» teab Tuuli.

Edasi lugemiseks:

Osta üks artikkel

Ühe artikli lugemisõigus
3.99