Foto: Kollaaž (Kristi Rebase fotod)
Toiduuudised
22. detsember 2020, 15:45

KRISTI REBANE: peamine on mitte üle stressata ning nautida koos veedetud aega

Nipiraamatu köögitoimetaja ja blogi Jazzinokitchen perenaise Kristi Rebase peres saabuvad pühad sel aastal ilma kingitusteta, kuid häid maitseid tuleb see-eest topelt!

Kinkide asemel panustame oma väikeses pereringis rohkem koos aja veetmisele, nendib Kristi. „Jõululaupäeva ennelõunal võtame ette nii väikestele kui ka suurtele jõukohase metsamatka, kaasas termosega tee ning isetehtud toortatrajahust piparkoogid, mida suhkruglasuuri asemel on kaunistamas tume šokolaad.

Piparkoogid.  Foto: Kristi Rebane

Kõhud kenasti tühjaks matkatud, valmistatakse koos jõuluõhtusöök. „Sealt kindlasti ei puudu minu ema kuulsad i-m-e-head ahjukapsad, tüümianiga röstitud peedid ning sügisel sisse tehtud hoidised – kõrvitsatest omaenda metsast korjatud marineeritud seenteni.“

Magustoiduks valmistab Kristi kas prantsuse klassikut, šokolaadist jõuluhalgu, või mõnd särtsakat tsitrustega toorjuustukooki. Ja kui otsustada ei suuda, siis ilmselt mõlemat. „Kuuse ümber meil küll kinke sel aastal ei tule, kuid otsustasime selle asemel korraldada terve perega koduse jõulukontserdi – nii mõnelgi pereliikmel on lauluhäälega vedanud ning kel pillimäng päris käpas ei ole, saab instrumendiks rütmimuna.“

Jõuluhalg. Foto: Kristi Rebane

Pühad on perega aja veetmiseks ideaalne aeg ning ka jõulutoite võiks valmistada kõigiga koos, usub Kristi. „Jagage käigud pereliikmete vahel ära, nii saavad kõik teistele oma kulinaarseid oskusi demonstreerida ning uute põnevate maitsetega katsetada.“

Kui keegi on meister lihaküpsetaja, võiks jõuluprae tegemise just tema ülesandeks jätta, pere nooremad liikmed võiksid aga näiteks koogiteo enda peale võtta või suupistelaua eest vastutada. Kui toidu osas katsetada ei ole soovi ning tahaks aastaid lihvitud retseptide järgi oma lemmikuid jõulutoite teha, siis miks mitte proovida sel aastal hoopis teistmoodi jõulujooke? Siidine munaliköör on jõuluaja lemmik ning kodusest õunamahlast saab imemaitsva glögi.

Munaliköör.

Kui pärast kokkamist täis jõululaupäeva tahaks esimese jõulupüha hommikul midagi maitsvat ja lihtsat, mille tegemiseks oleks kõik juba kodus olemas, siis võib esimesena ärganu teistele üllatuseks näiteks magusaid või soolaseid rikkaid rüütleid valmistada. 

Rikkad rüütlid. Foto: Kristi Rebane

Peamine on aga mitte üle stressata ning nautida koos veedetud aega. Rahulikke pühi!