Foto: Kollaaž
Toiduuudised
22. detsember 2020, 12:15

TIINA LEBANE: kasuta julgelt võid, koort, suhkrut, kvaliteetset liha – ja tunne rõõmu!

Toidutare retseptiautor ja hinnatud toiduraamatute kirjutaja Tiina Lebane soovitab jõulude ajal mitte mõelda kaloritele ja muudele sarnastele takistustele – kui just tervise pärast ei pea – ning kasutada söögivalmistamisel kõike seda, millest muul ajal ehk rohkem hoidutakse: võid, koort, suhkrut, kvaliteetset liha, ja tunda rõõmu, mida pakub hea kodus valmistatud toit.

Tavapärasest suurem kokkamine pühade ajal ei vaja eriti muud nippi kui head planeerimist, usub Tiina.

Mõnes mõttes pole jõuludega midagi muutunud, nendib ta. „Ikka ehin kodu ning valin raamatuid, filme ja muid häid tegevusi pühade ajaks, mõtlen toitudele, mis on minu tavalisest menüüst rammusamad ja mille valmistamiseks tuleb arvestada rohkem aega. Eks on ju ka aeg üks neid varjatud kingitusi, mis jõuludega kaasas käivad. Ja aja võtmine läbimõeldud ja maitsva söögi valmistamiseks, seejuures oma tegevust rahulikult nautides, ei ole kuskile kadunud ka 2020 jõulude ajal. Teisalt, oma poega ei ole ma näinud terve aasta ja kuna tema lendu siia ei ole veel muudetud, siis kõige enam ootan nendelt jõuludelt lapsega kohtumist!“ 

Tiina pere jõulude kaaslane on juba aastaid hapukapsas, mida ta hautab koos õunatükkide ja suhkruga porteris paar-kolm tundi.  Tulemuseks on karamelline ja tõesti suus sulav kapsas. Kindlasti läheb ahju kamaraga searibitükk, mida ta küpsetab umbes tunnikese 230 kraadi peal ja 1–1,5 tundi 200kraadises ahjus, kusjuures ahju rändab ka veeanum. „Liha tuleb ülipehme, lihtsalt kukub ribikontide küljest lahti!“

Ka kala on plaanis lauale panna, lausa kahel moel. „Heeringast teen kindlasti lihtsa võileivatordi,

Võileivatort Foto: Jaan Heinmaa

mis on heaks suupisteks ka näiteks järgmisel hommikul, nii nagu ka minu selle aasta lemmik – õrnsoolasiig džinni ja fenkoliga.“

Siig Foto: Jaan Heinmaa

Salatiks teeb Tiina jõululauale hästi sobiva punase-rohelise rukola-granaatõunasalati.

Rukolasalat Foto: Jaan Heinmaa

„Magusaga olen veidi kimpus, sest mõttes on nii mitu valikut, aga mõistus ütleb, et kuna mu ema teeb nagunii oma šokolaaditäidisega jõulusaia, siis minu teha jääb mingi kergem tarretatud kook, kus võiks olla hästi palju poja lemmikmarju mustikaid. Võimalik, et valin hapupiima-marjatordi, rohkete mustikatega,“ muheleb Tiina.