Foto: Jaan Heinmaa
Taimetoidu retseptid
9. jaanuar 2021, 07:19

Luksuslike idamaiste vürtsidega hapupiimaleib

Idamaiste luksusvürtsidega õrnalt maitsestatud hapupiimaleib on lausa argihetki erilisteks tegema! Tore, et korraga valmib kaks pätsi – üks jääb koju ja teise võib kellelegi maitsvaks kingituseks teha. Hapupiim parandab leiva säilimisomadusi ja annab sellele mõnusa hapuka maitsenüansi.  
Koostisosad
5 dl Hapupiim
40 g Pärm
1 tl Fenkoliseemned
1 tl Koriandriseemned
1 tk Kuivatatud tähtaniis
0.75 dl Leivasiirup
1.5 tl Sool
6 dl Rukkijahu
6 dl Nisujahu
MÄÄRIMISEKS
3 spl Leivasiirup
3 spl Vesi

Valmistamine

2 pätsi

1. Soojenda hapupiim käesoojaks ja sega selles pärm lahti. Purusta uhmris kuivatatud vürtsid ning lisa koos siirupi ja soolaga hapupiimale.

2. Vala piim suuremasse kaussi, lisa osade kaupa jahud ja sega, kuni saad pehme ja vetruva taina. See võib veel natuke käte külge jääda, aga pigem väldi jahu lisamist, et küpsetis liiga kõva ei jääks. Kata tainakauss toidukile või rätiga ja lase soojas kohas kahekordseks kerkida.

3. Puista tööpinnale natuke jahu. Tõsta tainas kausist jahusele pinnale, jaga pooleks ja vormi kaheks ovaalseks pätsiks. Tõsta pätsid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, kata rätiga ja lase senikaua kerkida, kuni ahjukuumus jõuab 200 kraadini.

4. Küpseta leivapätse ahju alumisel siinil umbes pool tundi. Niisuta siirupi-veeseguga kord küpsemise ajal ja teine kord kohe pärast ahjust välja võtmist.