Foto: Jaan Heinmaa
Tortide retseptid
26. detsember 2020, 14:31

ÜLLATA ARMSAMAID! Martsipani-piparkoogitort

Aasta armsaimate pühade ajal valmista oma armsaimatele tort, kus mandlise martsipani ja koheva biskviidi vahel on siidises toorjuustu-koorevahus tunda krõbedaid piparkoogitükikesi. Parem on, kui tort saab vähemalt paar tundi külmkapis taheneda. Kannatamatud võivad tordi muidugi ka kohe kreemiga katta ja maiustama asuda. Vabandan teejoojate ees, aga kohv on selle tordi kõrvale sobivaim jook.

Koostisosad
BISKVIIT
4 tk Muna
1.5 dl Suhkur
Sool
2.5 dl Nisujahu
0.5 tl Küpsetuspulber
TÄIDIS
200 g Marstipanimass
400 g Maitsestamata toorjuust
100 g Maitsestamata jogurt
2 spl Värskelt pressitud sidrunimahl
4 dl Rõõsk koor 35%
0.5 dl Vanillikastmepulber (Ekströms)
150 g Piparkoogid

Valmistamine

12 tk

1. Biskviidi valmistamiseks eralda munakollased ja -valged. Klopi munakollased koos 1 sl sooja veega lahti, lisa suhkur ja vahusta läbi. Lisa munavalgetele pisut soola ja vahusta tugevaks vahuks. Sega mõlemad vahud kokku, sõelu hulka jahu ja küpsetuspulber ning sega tainaks.

2. Vooderda 26 cm lahtikäiva koogivormi põhi ja küljed küpsetuspaberiga, vala tainas vormi ja küpseta 200-kraadises ahjus umbes 15 minutit. Tõsta koos vormiga restile jahtuma.

3. Võta jahtunud biskviit vormist välja lõikelauale ja lõika horisontaalis pooleks. Aseta alumine pool vaagnale. Lõika martsipan õhukesteks viiludeks ja tõsta biskviidile.

4. Tõsta kaussi toorjuust, jogurt ja sidrunimahl ning mikserda kergelt läbi. Vahusta koor pehmeks vahuks, lisa vanillikastmepulber ja sega läbi. NB! Segamise ajal ära lusikat suhu ja tagasi vahu hulka pista, sest sülje ensüümid võivad vahukoore konsistentsi vedelamaks muuta. Sega omavahel toorjuustukreem ja vahukoor hoolikalt läbi, murra piparkoogid sõrmedega väiksemaks ja lisa õrnalt segades täidise hulka.

5. Tõsta umbes 2/3 täidisest martsipaniviiludega kaetud biskviidikihile ja aseta peale teine biskviidipool. Kata toidukilega ja tõsta paariks tunniks (või järgmise päevani) külmkappi tahenema. Allesjäänud täidis tõsta suletud anumas samuti külma. Enne serveerimist määri kreem tordi peale ja külgedele. Sõelu peale kakaopulbrit ning kaunista erinevate piparkookide, küpsiste ja kommidega või muu meelepärasega.