Toiduuudised

TRENDIPRAE HOIATUS! | 7 jumalikku hanepraadi igale maitsele ja oskusele (+ „Ringvaate“ retseptid!) 

Toidutare, 16. detsember 2020 22:33
KollaažFoto: 7xToidutare
Kui uskuda teleheeroseid "Ringvaatest", siis on tänavu üks trendikamaid jõulupraade hani. 

Kui mullu tegid tunnustatud peakokad Koit Uustalu (GMP Clubhotel) ja Lauri Tomingas (Riis) stuudios ideaalset jõulusiga, osteti poed põrsastest tühjaks, meenutab Ringvaate sotsiaalmeedia lehelülg. Täna on nad tagasi ja õpetavad valmistama parimat jõuluhane.

Samal teemal

"Kuna inimestel on tänavu kodudes palju aega, tasub hani ette võtta, sest ta nõuab palju aega," lausus kolmapäevases saates hanesid degusteerinud saatejuht Marko Reikop. "Proovige seda kodus järele on meie soovitus," kinnitas ka teine saatejuht Grete Lõbu. 

Hani mekkis hästi ka teistele saatekülalistele Juku-Kalle Raidile, Olavi Ruitlasele ning Jesper Parvele. Üks hani küpses tervena, teine oli tükeldatud. Külalistelt said pisut kõrgemad punktid tervena küpsetatud lind. 

Hani ei ole kokkadede lemmiklind, kuna tema liha on kuivapoolne. Hanest armastatakse nõrutada rasva (ettevaatust, seda tuleb ohtralt). Kas äkki see teeb linnu ebapopulaarseks, vihjab Reikop. Gurmaanikuulsusega Juku-Kalle näiteks ütleb, et seda saab kasutada väga paljude toitude maitsvamaks tegemisel ja ainult rumal viskab hanerasva minema. Näiteks saab hanerasvaga teha imelisi ahjuköögivilju või -kapsaid. 

Koit Uustalu klassikaline koduhani (Retsept "Ringvaate" koduleheküljelt)

Vaja läheb:

  • lisaks ühele hanele apelsinipipart või apelsinikoort
  • Soola-pipart
  • Jahvatatud nelki
  • Jahvatatud ingverit,
  • Õunu ja õunu
  • Ürte omal valikul.

Tee nii:

Hõõru hani sisse apelsinipipra või apelsinikoorega, ohtra soola-pipra ja jahvatatud nelgi ning ingveriga. Linnu kõht täida apelsinide, õunte ja ürtidega. Kata hani küpsetuspaberi ja fooliumiga ning pane 4 tunniks ahju 160 kraadi juurde küpsema. Siis võta roog välja, eemalda katted, kasta pealt vahepeal vormi põhja voolanud hanerasvaga ning pane veel korraks ahju tagasi, et küpsetada see grillrežiimil krõbedaks.

Lauri Tomingase moodsam hani

Vaja läheb:

  • Üks hani
  • Sibul, küüslauk varsseller
  • Tähtaniisi, kaneelikoort, loorberit, tüümiani, rosmariini, ingverit
  • Õunaveini
  • Hanerasva,
  • vett, soola, pipart.

Tee nii:

Tükelda hani ja eemalda sealjuures ka üleliigne rasv. Jäta rinnafileed eraldi, ülejäänud tükid pruunista kas ahjus või pannil.

Järgmiseks keeda üleliigsetest osadest puljong (lisa 3 liitrit vett). Pane läbi praetud tükid sügavasse ahjuvormi koos kõigi ülejäänud koostisosadega.

Kalla peale puljong, maitsesta soola-pipraga, sulge kaane või fooliumiga ning küpseta ahjus 140 kraadi juures 3,5 tundi. Rinnafileed prae kõigepealt pannil soola-pipraga ning küpseta seejärel u 10 minutit 180 kraadi juures ehk kuni hane sisetemperatuur on 56 kraadi.

Toidutare parimad hanepraed

Klikka retseptil: Vanaema hanepraad 

Vanaema hanepraad  Foto: Jaan Heinmaa

Piduliku jõuluprae kõrvale sobivad hästi ahjuplaadil hanerasvas küpsetatud kodumaised sibulõunad.

Klikka retseptil: Vanaema hanepraad 

Vanaema hanepraad Foto: Daisy Lappard