Kanepiseemnetofu, mida siin-seal kutsutakse ka hempfuks, on hea tofu alternatiiv neile, kes sojaallergia tõttu poelettidel leiduvat tofut tarbida ei saa.Foto: Blogi Jazzinokitchen
Toiduuudised
17. detsember 2020, 09:18

TRADITSIOONILISE ASEMEL | Kiirelt valmiv kanepiseemnetofu

Kas sa teadsid, et tofut saab valmistada ka kodumaistest kanepiseemnetest? Minu jaoks oli see põnev avastus, mille tõi mulle koos retseptiga France Inter'i podcast „On va déguster“. Nii retsept ise kui ka valmistuskäik on lihtsamast lihtsamad ning reaalne toimetamine võtab aega vaid mõned minutid.

Kanepiseemnetofu, mida siin-seal kutsutakse ka hempfuks, on hea tofu alternatiiv neile, kes sojaallergia tõttu poelettidel leiduvat tofut tarbida ei saa. Samas on ka tore mõelda, et teiselt poolt maakera imporditud soja kasutamise asemel saad valmistada valgurikka roa täiesti kodumaisest toorainest.

Kanepiseemnetofu on intensiivse, veidi mõrkja maitsega, mis vähemalt mulle meenutab tahhiinit. Kui maitsetut sojatofut kasutatakse nii magusates kui ka soolastes retseptides, siis tänu oma spetsiifilisele maitsele sobib kanepiseemnetest valmistatud tofu pigem soolastesse roogadesse.

Kanepiseemnetofu hoiab jahtunult hästi kuju, kuid pikalt hautades kipub rohkem lagunema kui tavaline sojatofu. Tiheda tekstuuriga kanepiseemnetofu ei ole ka sama hea n-ö svamm maitsete-marinaadide endasse imemiseks kui sojatofu. Seega soovitan seda pika marineerimise ja hautamise asemel pigem kiirelt vokkida, kastmes pannil kuumutada või leida viise, kuidas seda hoopis külmalt serveerida.

Kas sa teadsid, et tofut saab valmistada ka kodumaistest kanepiseemnetest? Foto: Blogi Jazzinokitchen

Väikesed kuubikud sobivad hästi näiteks juustukuubikute asemel salatisse või miks mitte isegi lihtsalt suupistelauale. Võid katsetada ka erinevate maitselisanditega ning näiteks valmis blenderdatud kreemi sisse enne aurutamist kuivatatud ürte või tšillihelbeid segada. 

Sellest retseptist saad umbes sama suure bloki tofut kui need, mida poes müüakse (200 g). Soovi korral kahekordista retsepti kogused ning valmista tofut kahes vormis või ühes suuremas, pikendades aurutusaega mõne minuti võrra.

Kanepiseemnetofu 

  • 100 g kooritud kanepiseemneid
  • 100 g vett
  • näpuotsatäis soola
  • veidi õli

Valmista tofut nii:

Mõõda kanepiseemned, sool ja vesi blendrisse ning mikserda umbes 30 sekundit, kuni saad ühtlase kreemi. Vooderda kuuma kannatava plastkarbi või väikese nelinurkse koogivormi põhi pikkupidi küpsetuspaberiribaga. Jäta paberi otsad pikemad, et saaksid valmis tofu kergelt vormist välja tõsta.

Pintselda vorm vähese õliga. Vala kanepikreem vormi ning auruta 15 minutit. Katsu, kas mass on tahenenud ning sõrme all vetruv. Kui veel mitte, lase kanepitoful veel mõni minut aurus küpseda.

Võta auruti tulelt ning lase toful kaane all täielikult jahtuda. Lõika jahtunud mass kuubikuteks ning kasuta nagu tavalist tofut. 

Loe blogipostitust siit!