Coca-cola testimineVideo: Hannes Dreimanis
Toiduvideod
14. detsember 2020, 10:48

ÕL VIDEO | MAITSETEST: miks mekib karastusjook kinodes ja kiirtoidurestodes erinevalt? (3)

Nii mõnigi meist on kinos või kiirtoidurestoranist karastusjooki tellides mõelnud, et see ei ole päris sama maitsega, mis poest pudelis ostetud kraam. Seda sellepärast, et kallima raha eest n-ö masinajooki võib saada erinevates kohtades eri vahekordades – või kas ikka saab? Õhtuleht tegi testi, et seda uurida.

TalTechi lõhna- ja maitseteadlase Kristel Vene sõnul peaks tavalises pudelikoolas olema suhkrut 11 protsenti. Selle mõõdupuu kõrvale ostsime testi raames kokakoolat veel Apollo kinost, Forum Cinemale kuuluvast Coca-Cola Plazast, McDonald'sist ja Hesburgerist. Eelnimetatud kohtadest ulatusid vaid kaks lähedale sellele 11 protsendile. Kuid täpsustame, et Õhtulehe test sooritati ühe konkreetse päeva jooksul ja meie testitulemused ei kinnita, et eelnimetatud asutuste coca-cola suhkrusisaldus on alati selline.

Teadlaste abiga uurisime välja, et konkreetsel päeval oli pudelikoolaga sama suhkrusisaldus vaid Apollo kinol, mille märjukesest oli samuti 11 protsenti suhkur. Väga napile teisele kohale jäi Coca-Cola Plaza, mille koolas oli suhkrut 10,9 protsenti. Veidi kaugemale jäid kiirtoidurestoranid. Hesburgeri coca-cola'st luges teadlaste masin välja 9,7 protsenti ja McDonald'si omast 9,3 protsenti suhkrut.