Oven baked whole chicken on a black ceramic plate on a kitchen wooden board with a slice of lemon and baked garlic and a sprig of rosemary.Grilled chicken. Oven baked whole chicken on a black ceramic plate on a kitchen wooden board with a slice of lemon and baked garlic and a sprig of rosemary.Grilled chiFoto: Nataliia / Alamy
Toiduuudised
19. detsember 2020, 16:49

PÜHADELAUA KROON | Jõululindu asu ette valmistama juba mitu päeva varem

Ühes tükis küpsetatud pardi- või hanepraad on kahtlemata vägev pühadelaua ehe. Aga päris nii ikka ei ole, et lähed jõululaupäeva hommikul poodi, haarad külmutatud linnu kaenlasse ja õhtuks on praad valmis. Suure linnuga tuleb jännata juba päevi varem.

Ühes tükis küpsetatud pardi- või hanepraad on kahtlemata vägev pühadelaua ehe. Aga päris nii ikka ei ole, et lähed jõululaupäeva hommikul poodi, haarad külmutatud linnu kaenlasse ja õhtuks on praad valmis. Suure linnuga tuleb jännata juba päevi varem.

Järvamaa kutsehariduskeskuse toidutehnoloog Marika Kasvand teab hästi, et paljud perenaised, eriti nooremast põlvkonnast, murravad pead, kuidas tervet lindu valmistada nii, et see pealt ära ei kõrbeks ja seest ikka parajalt küps tuleks. «Käkitegu see tõesti pole, aga aega varudes ja õigeid nippe kasutades pole see ka ületamatu raskus,» sõnab ta oma aastatepikkusele kogemusele tuginedes. Igal juhul julgustab ta jõululinnu küpsetamist proovima. Nii et – hakkame aga pihta!

1. Varu sulatamiseks aegaEttevalmistused peavad Marika sõnul algama juba mitu päeva varem. «Ei maksa ette kujutada, et kõik on tehtav ühe päevaga. Oh ei! Suur külmutatud lind, olgu see siis kalkun, part või hani, peab külmikus eelnevalt vähemalt kolm päeva sulama,» hoiatab naine.Ehkki ka õues, keldris või kuuris võib olla temperatuur nõutava 2–6 soojakraadi juures, ei sobi need paigad kindlasti toiduhügieeni kaalutlustel.«Kohe kindlasti aga ei tohi hane sulama jätta toatemperatuurile ega toppida mikrolaineahju, sest siis võib linnu pealtpoolt sulanud osa hakata juba riknema, samal ajal kui pool lindu on seest veel külmunud,» teab noorte kokkade õpetaja öelda.

Edasi lugemiseks:

Osta üks artikkel

Ühe artikli lugemisõigus
3.99