Magusat riisiputru süüakse Skandinaavias eelkõige jõulupühadel, mil pudrupotti peidetakse ka õnnetoov mandel. Foto: Blogi Jazzinokitchen
Blogi Jazzinokitchen 10. detsember 2020 09:23
Magusat riisiputru süüakse Skandinaavias eelkõige jõulupühadel, mil pudrupotti peidetakse ka õnnetoov mandel. Meil küll sellist traditsiooni ei ole, kuid vürtside ja talvise ajaga sobib pikalt haudunud riisipuder imehästi kokku. Kui soovid, võid ka chai latte pudrupotti heaks õnneks ühe või paar mandlit kukutada.

Siin-seal tõlgitakse sellist putru briti mõjutustel pudinguks ehk magustoiduks – eks tegu olegi rohkem desserdi kui lihtsalt hommikusöögiga. Kuna meil tähendab puding pigem ühtlast kreemi kui lihtsalt mingit magustoitu, siis jään siinkohal nimetusega pudruradadele. 

Kui soovid valmistada laktoosivaba ja/või täistaimset riisiputru, jäta kondenspiim välja, asenda 4/5 veest mandli- või sojapiimaga ning magusta valmis puder suhkruga. Teise võimalusena võid tavalise kondenspiima asemel kasutada kookoskondenspiima.

Vürtsikas chai latte riisipuder (neljale)

  • 2 dl pudru- või risotoriisi
  • 1 kotike või 1 sl lahtist musta teed
  • 1 l vett
  • 1 kaneelipulk + serveerimiseks jahvatatud kaneeli
  • 0,5 tl riivitud muskaatpähklit
  • 6-7 kupart kardemoni
  • 1 aniisitäheke
  • 0,5 tl vaniljekaunapastat
  • 0,5 tl soola
  • 3-5 sl suhkruga kondenspiima

Valmista putru nii:

Kuumuta vesi keema, lisa teekotike või sõelaga tee ning jäta 10 minutiks tõmbama. Viska tee ära ning aja vesi uuesti keema. Purusta kardemon uhmris ja loputa riis sõelal.

Lisa potti riis ja vürtsid, maitsesta soolaga ning keeda aeg-ajalt segades, kuni riisiterad on pehmed. Olenevalt riisist läheb selleks 25-40 minutit. Kui kasutad risotoriisi, keeda terad pehmemaks, kui klassikalise al dente risoto puhul keedaksid.

Lisa valmis pudrule maitse järgi kondenspiim ning jäta kaane alla 10 minutiks hauduma. Sega läbi, võta aniisitäht ning kaneelipulk potist välja ning serveeri putru kas soojalt või jahtunult, raputades peale jahvatatud kaneeli.