Pähkli-sinepikattega seapraadFoto: Jaan Heinmaa
Sealiha retseptid
30. detsember 2020, 21:35

Pähkli-sinepikattega seapraad

Lisa oma pühadepraele pidulikkust ja muidugi ka head maitset sinepikihi ja pähklikasukaga. Sinep vali mahedamapoolne ja määri pigem paksemalt peale, et pähklid tihedalt kinni jääksid. Pähklid võid väiksemaks tükeldada, aga jäta sekka ka mõned terved, sest seda uhkema „kasuka“ saad. Liha küpsetamise reegel on endiselt 1 tund 1 kg kohta. 

Kogus: kuuele
Valmistusaeg: üle 60 min
umbes 2,5 tundi

Koostisosad
1.8 kg Seapraad, kaela- või seljakarbonaadi tükk
1 dl Mahe sinep
2 dl Erinevad pähklid: Kreeka, India pistaatsiapähklid

Valmistamine

1. Hoia liha enne küpsetamist toasoojas, nii et selle sisetemperatuur oleks ahju pannes vähemalt 10 kraadi.

2. Pane ahi 250 kraadi peale sooja. Kui sul on kamaraga praetükk, siis aseta see ahjupannile kamar üleval. Nii liigub kamara all olev rasv küpsedes allapoole ja hoiab liha mahlase. Vala pannile umbes detsiliitri jagu vett.

3. Küpseta liha kõrgel temperatuuril 15 minutit, siis keera kuumus 180 kraadi peale ja küpseta edasi umbes 2 tundi või kuni sisetemperatuur on 75 kraadi. Küpsemise ajal kasta aeg-ajalt liha anuma põhjas oleva vedelikuga.

4. Vahepeal pane valmis sinep ja haki pähklid jämedalt, osa pähklitest võid ka terveks jätta.

5. Lase küpsel lihal veidi jahtuda. Lõika ära kamar, kui seda on. Määri liha pealt sinepiga kokku ja kata pähklitega. Kuumuta ahi 225 kraadini ja tõsta liha ahju veel umbes 10 minutiks või kuni pähklikiht on õrnalt pruunikaks värvunud.