Küpsetised

Soolased lehttainakuused 

Tiina Lebane, 16. detsember 2020 11:59
Soolased kuusedFoto: Jaan Heinmaa
Lehttainast tasub alati külmkapis varuks hoida, juhuks kui tuleb tahtmine midagi vahvat teha, kasvõi neidsamu kuusekesi. Kui oled soolastest isu täis saanud, proovi ka magusaid, kasutades täidiseks näiteks pähklikreemi.   
Koostisosad
1 pk Võiga pärmitainas (külmutatud, 400 g)
1 prk Köögiviljamääre, nt pesto vm (180 g)
1 tk Muna
Soolahelbed
12 tk Puidust tikk

Valmistamine

1. Sulata tainas pakendil oleva juhendi järgi. Samal ajal pane puidust tikud vee sisse likku.

2. Kui tainas on töötlemiseks sulanud, tõsta üks tainaplaat tööpinnale ja rulli 6-7 cm pikemaks, laiust ära juurde lisa. Määri neljandik köögiviljamäärdest peale ja lõika pikuti kolmeks ribaks. Voldi riba kuusekujuliseks, alustades laiemast alumisest osast ja tehes järjest kitsamaid volte, kuni jõuad n-ö kuuse tippu. Torka tainakuusk tiku otsa ja aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Toimi samamoodi ülejäänud tainaplaatidega, kuni oled ahjuplaadile tõstnud kõik 12 kuuske.

3. Pane ahi 225 kraadi peale sooja. Klopi muna lahti ja pintselda tainas munaga üle. Puista peale soolahelbeid.

4. Küpseta 225-kraadises ahjus umbes 10 minutit. Lase pisut jahtuda ja söö kohe.