Taimetoidu retseptid

JÕULUOOTUSE PÄEVARETSEPT | Ahjuköögiviljad falafelidega  

Pille Enden, 9. detsember 2020 07:15
Ahjuköögiviljad falafelidega Foto: Jaan Heinmaa
Ahjus küpsetatud juurviljad on tõhus kuid tervislik külma aja roog, mis sobib nii iseseisvalt kui prae lisandiks. Kikerhernekotletid ehk falafelid annavad juurikatele tummise täienduse. Nende  valmistamiseks peaks kikerherned likku panema juba eelmisel päeval. Falafelide asemele võib kasutada valmis või ise valmistatud lihapalle ja kastmeks jogurti- või hapukoorekastet. Soovi korral võib veel juurde keeta riisi või kinoad.

Kogus: neljale
Valmistusaeg: üle 60 min
40 minutit + 40 minutit ahjus

Koostisosad
2 tk Peet
1 tk Naeris
2 tk Porgand
1 tk Pastinaak
200 g Rooskapsas
2 spl Õli
1 spl Kadaka,- vahtra- või agaavisiirup
2 tl Soolahelbed
3 spl Hakitud petersell
FALAFELID
4 dl Kuivatatud kikerherned
0.5 tl Sool
2 dl Petersellilehed
1.5 dl Koriandrilehed
1 tk Väike sibul
6 tk Küüslauguküüs
1 tl Must pipar
1 tl Juustuköömned
1 tl Cayenne pipar
1 tk Muna
1 tl Küpsetuspulber
2 spl Röstitud seesamiseemned
Õli praadimiseks
TAHIINIKASTE
0.5 dl Tahiini
3 spl Värskelt pressitud sidrunimahl
2 spl Kuum vesi
2 spl Vahtra- või agaavisirup
0.5 tl Sool
Must pipar

Valmistamine

1. Pane kikerherned ja sooda kaussi, kalla peale nii palju vett, et seda on u 4 cm üle kikerherneste. Leota 18 tundi. Kurna ja kuivata.

2. Töötle kikerherned, ürdid, sibul, küüslauk ja vürtsid kombainis või saumikseriga ühtlaseks pastaks. Pane vähemalt 1 tunniks külmkappi.

3. Kuumuta ahi 225 kraadini. Koori ja tükelda juurikad u 2 cm kuubikuteks. Poolita rooskapsad. Pane köögiviljad kaussi, sega õli ja siirupiga läbi ning tõsta ühe kihina küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Puista peale soolahelbeid, peterselli ja musta pipart.

4. Pane ahju ja küpseta 30 minutit või kuni köögviljad on pehmed ja pruunistunud. Sega köögivilju küpsemise ajal.

5. Sega falafelimassi hulka muna, küpsetuspulber ja seesamiseemned. Vormi väikesed u 2 cm pallid ja suru pätsideks. Seda on lihtsam teha märgade kätega. Pruunista pannil õlis mõlemalt poolt.

6. Pane falafelid köögiviljadele ja küpseta veel 10 minutit.

7. Valmista tahini kaste. Sega tahini, sidurnimahl ja kuum vesi ühtlaseks, maitsesta siirupi, soola ja pipraga. Pane taldrikule juurikad ja pallid ning nirista peale kaste.