Foto: Unsplash
Toiduuudised
7. detsember 2020, 14:00

KÕRBES PÕHJA? Kuidas eri tüüpi pannid puhtaks saada (ja millal pann ära visata)

Nojah. Põhjakõrbenud toit pannil pole kellegi lemmik. Ent rahu, ka sellest jamast on pääsetee – enne aga vaata, mis tüüpi pann sul on.

Portaali Cooking Light targad koos Toidutare asjatundjatega vaatavad üle, kuidas enamlevikud panne puhtaks saada. Ja mida pole mõtet puhastada. Jah, see on karm.

Valumalmist pann

Need pannid annavad paljugi andeks. Kui oed midagi põhja kärsatanud, kuumuta pannil väiksem peotäis soola ning hõõru kuiva köögirätikuga. See aitab toiduosakesi eemaldada.

Kui tunned siiski vajadust panni vee ja seebiga pesta, hoolitse selle eest, et pärast panni väga hoolikalt ära kuivatad ning õlitad. See käib lihtsalt – vala paberist köögirätikule sorts õli ja poleeri panni rauast pinnad üle.

Palun ära pane oma panni pesumasinasse – saad selle roostes ja kasutuskõlbmatuna tagasi.  

Roostevabast terasest pann

Panused läksid veidi kõrgemaks. Loodetavasti ei kõrvetanud sa väga tugevasti toitu põhja.

Leota panni nõudepesuvahendit sisaldavas vees. Seejärel nühi metallnuustikuga mustus maha.

Vaskpann

Kõige kallim ja pirtsakam pann, hoolduse mõttes. Seda kaunitari tuleks väga hellasti hoida, sest kõrbemine muudab oluliselt panni ilusat välimust ja kokkamisomadusi.

Kasuta küürimisel spetsiaalset vasepuhastusvahendit või sega enda oma kokku äädikast ja soolast. Lase natuke aega mõjuda, siis loputa ja kuivata hoolikalt.

Alumiiniumpann

Paraku on selle panni eluiga väga lühike, kui lased toidul sinna põhja kõrbeda. Alumiinium on kuumuse osas väga tundlik ning tugev küürimine vigastab selle pinda.

Pann on omadega õhtul, kui pind on muutunud muhklikuks või pinnal on hoomata kriipse.

Teflonpann

Kõige enamlevinum, kergem, käepärasem ja odavam pann. Paraku ei kannata teflon kuumust ja hakkab ajapikku narmendama. Sa saad sellest aru, kui pann hakkab järsku toitu kinni võtma. Järelikult on aeg uus pann hankida. Tahaks veel kasutada, et mis see väike kõrbemine ikka on? Vigastatud teflonkate kandub edasi toitu. Sa ei soovi seda, ausalt.