Toiduuudised

SAMM-SAMMULT ÕPETUS | Pidulik jõuluhalg ehk Õnnetoov rullbiskviit 

Kristi Rebane, ajakiri Nipiraamat, 19. detsember 2020 09:08
Jõuluhalg ehk pidulik puuhaluna kaunistatud rullbiskviit on traditsiooniliselt nii Prantsuse kui ka Inglise jõululaual. Foto: Kristi Rebane
Puuhaluks kaunistatud õhulise biskviidi ja siidise kreemiga kook, millele värskust lisamas apelsin, sobib ideaalselt pidulikule pühadelõunale punkti panema. Lihtne, kuid efektne küpsetis on tavaliselt nii suurte kui ka väikeste maiasmokkade lemmik.

Vaja läheb (8−10 maiustajale):

Biskviit:

  • 4 suurt muna
  • 1,2 dl + 2 sl suhkrut
  • 1 tl vanillsuhkrut
  • 1 dl nisujahu
  • 3 sl magustamata kakaopulbrit
  • 0,5 tl küpsetuspulbrit
  • 1 sl kartulitärklist
  • näpuotsatäis soola

Täidis:

  • 200 g maitsestamata toorjuustu
  • 3 dl külma vahukoort
  • 3 sl tuhksuhkrut
  • 1 sl kakaopulbrit
  • 1 tl vanillsuhkrut või 0,5 tl vanillikaunapastat
  • 1 apelsini koor

Kaunistamiseks:

  • 50 g valget šokolaadi
  • kümmekond värsket loorberilehte
  • 100 g tumedat šokolaadi
  • 1 dl vahukoort
  • 25 g võid
  • soovi korral tuhksuhkrut, jõhvikaid või pohli

Küpseta biskviit

1. Eralda munakollased munavalgetest. Lisa rebudele kausis 1,2 dl suhkrut ja vanillsuhkur ning vahusta munakollased heledaks tugevaks vahuks.

Foto: Kristi Rebane

2. Sega eraldi kausis kokku jahu, kakaopulber, küpsetuspulber, tärklis ja sool. Sõelu kuivained munavahule ja sega õrnalt läbi.

Foto: Kristi Rebane

3. Vahusta munavalged tugevaks vahuks ja sega osade kaupa tainasse. Vala biskviiditainas küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning küpseta 200kraadises ahjus pöördõhurežiimil 7 minutit.

Foto: Kristi Rebane

4. Aja teisel küpsetuspaberil ühtlaselt laiali 2 sl suhkrut. Tõsta valmis biskviit küpsetuspaberi kahest nurgast kinni hoides tagurpidi suhkruga kaetud küpsetuspaberile ja tõmba biskviidilt ära ahjus käinud küpsetuspaber.

5. Keera biskviit koos suhkruse alumise küpsetuspaberiga pikemast servast rulli ja jäta jahtuma.

Foto: Kristi Rebane

Valmista täidis

1. Kreemi tegemiseks mikserda toasoe toorjuust, 1 dl vahukoort, tuhksuhkur, sõelutud kakaopulber ja vanill ühtlaseks.

Foto: Kristi Rebane

2. Vahusta tugevaks vahuks ülejäänud koor ja lisa kreemile. Riivi kreemikausi kohal sekka ka apelsinikoor. Kausi kohal seda tehes ei lähe riivimisel eralduvad eeterlikud õlid kaduma.

Foto: Kristi Rebane

3. Rulli biskviit lahti ja määri sellele ühtlaselt kreem, jättes ülemise ääre paari sentimeetri ulatuses vabaks. Rulli biskviit koos kreemiga kokku, mässi toidukilesse ja pane kaunistuste valmistamise ajaks külmkappi tahenema.

Foto: Kristi Rebane

Kaunista rullbiskviit haluks

1. Šokolaadist lehtede tegemiseks sulata valge šokolaad veevannil.

  • Kata pestud ja kuivatatud loorberilehtede alumised pooled kas pintsli või lusika abil šokolaadiga.
  • Lase šokolaadiga lehtedel külmkapis taheneda, seejärel eemalda ettevaatlikult lehed.
Foto: Kristi Rebane

2.  Glasuuri tegemiseks haki tume šokolaad kaussi.

  • Kuumuta koor peaaegu keemiseni ja vala šokolaadile. Lase šokolaadil kuumas koores paar minutit seista, seejärel vispelda segu ühtlaseks.
  • Lisa võitükid, vispelda läbi ja jäta seisma.
  • Glasuur on kaunistamiseks valmis, kui on jahtudes saanud hapukooresarnase tekstuuri.
Foto: Kristi Rebane

3. Puuharu saamiseks lõika rullbiskviidist diagonaalselt ära ⅓ suurune tükk.

  • Tõsta mõlemad tükid serveerimisalusele nii, et saad puuharu meenutava kuju.
Foto: Kristi Rebane

4. Kaunistamiseks kata rullbiskviit ühtlaselt glasuuriga.

  • Säti biskviidirullile marju ja šokolaadist lehti ning puista lumeks peale tuhksuhkrut.
  • Soovi korral võid rulliotsad katta kreemiga ja joonistada sinna puu aastarõngad.
  • Hoia rullbiskviiti serveerimiseni külmkapis.

Maius valmib 1,5 tunniga!

Kust tuleb jõuluhalu traditsioon?

Jõuluhalg ehk pidulik puuhaluna kaunistatud rullbiskviit on traditsiooniliselt nii Prantsuse kui ka Inglise jõululaual. Komme on pärit keskajast, mil jõuludel toodi tuppa ja süüdati viljapuuhalg, et kindlustada head saagiõnne järgmiseks aastaks. Mida kauem halg koldes põles, seda parem pidi järgnev aasta tulema. Elu muutudes, kui lahtisi koldeid jäi vähemaks, hakati heaks õnneks kaunistama haluks rullbiskviiti.

Samal teemal

08.11.2020
SAMM-SAMMULT | Kirsitäidisega juustukook šokolaadipõhjal
28.10.2020
SAMM-SAMMULT | Battenbergi kook – nagu maitsev malelaud
16.10.2020
SAMM-SAMMULT | Itaalia juurtega kõrvitsa-panna cotta