SAMM-SAMMULT ÕPETUS | Pidulik jõuluhalg ehk Õnnetoov rullbiskviit
Vaja läheb (8−10 maiustajale):
Biskviit:
- 4 suurt muna
- 1,2 dl + 2 sl suhkrut
- 1 tl vanillsuhkrut
- 1 dl nisujahu
- 3 sl magustamata kakaopulbrit
- 0,5 tl küpsetuspulbrit
- 1 sl kartulitärklist
- näpuotsatäis soola
Täidis:
- 200 g maitsestamata toorjuustu
- 3 dl külma vahukoort
- 3 sl tuhksuhkrut
- 1 sl kakaopulbrit
- 1 tl vanillsuhkrut või 0,5 tl vanillikaunapastat
- 1 apelsini koor
Kaunistamiseks:
- 50 g valget šokolaadi
- kümmekond värsket loorberilehte
- 100 g tumedat šokolaadi
- 1 dl vahukoort
- 25 g võid
- soovi korral tuhksuhkrut, jõhvikaid või pohli
Küpseta biskviit
1. Eralda munakollased munavalgetest. Lisa rebudele kausis 1,2 dl suhkrut ja vanillsuhkur ning vahusta munakollased heledaks tugevaks vahuks.
2. Sega eraldi kausis kokku jahu, kakaopulber, küpsetuspulber, tärklis ja sool. Sõelu kuivained munavahule ja sega õrnalt läbi.
3. Vahusta munavalged tugevaks vahuks ja sega osade kaupa tainasse. Vala biskviiditainas küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning küpseta 200kraadises ahjus pöördõhurežiimil 7 minutit.
4. Aja teisel küpsetuspaberil ühtlaselt laiali 2 sl suhkrut. Tõsta valmis biskviit küpsetuspaberi kahest nurgast kinni hoides tagurpidi suhkruga kaetud küpsetuspaberile ja tõmba biskviidilt ära ahjus käinud küpsetuspaber.
5. Keera biskviit koos suhkruse alumise küpsetuspaberiga pikemast servast rulli ja jäta jahtuma.
Valmista täidis
1. Kreemi tegemiseks mikserda toasoe toorjuust, 1 dl vahukoort, tuhksuhkur, sõelutud kakaopulber ja vanill ühtlaseks.
2. Vahusta tugevaks vahuks ülejäänud koor ja lisa kreemile. Riivi kreemikausi kohal sekka ka apelsinikoor. Kausi kohal seda tehes ei lähe riivimisel eralduvad eeterlikud õlid kaduma.
3. Rulli biskviit lahti ja määri sellele ühtlaselt kreem, jättes ülemise ääre paari sentimeetri ulatuses vabaks. Rulli biskviit koos kreemiga kokku, mässi toidukilesse ja pane kaunistuste valmistamise ajaks külmkappi tahenema.
Kaunista rullbiskviit haluks
1. Šokolaadist lehtede tegemiseks sulata valge šokolaad veevannil.
- Kata pestud ja kuivatatud loorberilehtede alumised pooled kas pintsli või lusika abil šokolaadiga.
- Lase šokolaadiga lehtedel külmkapis taheneda, seejärel eemalda ettevaatlikult lehed.
2. Glasuuri tegemiseks haki tume šokolaad kaussi.
- Kuumuta koor peaaegu keemiseni ja vala šokolaadile. Lase šokolaadil kuumas koores paar minutit seista, seejärel vispelda segu ühtlaseks.
- Lisa võitükid, vispelda läbi ja jäta seisma.
- Glasuur on kaunistamiseks valmis, kui on jahtudes saanud hapukooresarnase tekstuuri.
3. Puuharu saamiseks lõika rullbiskviidist diagonaalselt ära ⅓ suurune tükk.
- Tõsta mõlemad tükid serveerimisalusele nii, et saad puuharu meenutava kuju.
4. Kaunistamiseks kata rullbiskviit ühtlaselt glasuuriga.
- Säti biskviidirullile marju ja šokolaadist lehti ning puista lumeks peale tuhksuhkrut.
- Soovi korral võid rulliotsad katta kreemiga ja joonistada sinna puu aastarõngad.
- Hoia rullbiskviiti serveerimiseni külmkapis.
Maius valmib 1,5 tunniga!
Kust tuleb jõuluhalu traditsioon?
Jõuluhalg ehk pidulik puuhaluna kaunistatud rullbiskviit on traditsiooniliselt nii Prantsuse kui ka Inglise jõululaual. Komme on pärit keskajast, mil jõuludel toodi tuppa ja süüdati viljapuuhalg, et kindlustada head saagiõnne järgmiseks aastaks. Mida kauem halg koldes põles, seda parem pidi järgnev aasta tulema. Elu muutudes, kui lahtisi koldeid jäi vähemaks, hakati heaks õnneks kaunistama haluks rullbiskviiti.
Kommentaarid (0)