Valmista sel aastal traditsioonilise süldi asemel jõululauale hoopis roa taimne variant.Foto: Kristi Rebane
Kristi Rebane, ajakiri Nipiraamat 5. detsember 2020 09:18
Valmista sel aastal traditsioonilise süldi asemel jõululauale hoopis roa taimne variant. Sülti aitab tarretada agar-agar ja kana või sealiha asemel üllatab süldis sööjaid maitsekas tofu. Sülti sobivad hästi köögiviljad, kuid see on hea ka ainult tofuga.

Vaja läheb:

  • 1 keskmine porgand
  • 0,5 l köögiviljapuljongit
  • 100 g maitsestamata tofut
  • 3 sl sojakastet
  • 1 dl konservherneid
  • 6 g (u 2 triiki tl) agar-agarit
  • soola

Valmista agar-agariga lihata sülti nii:

1. Koori ja viiluta porgand ning pane puljongisse keema.

2. Riivi tofu ja prae sojakastmega läbi.

3. Õngitse potist välja pehmeks keenud porgandiviilud ja jaga need kolme süldikausi vahel. Lisa kaussidesse ka kurnatud herned ja tofu.

4. Maitse puljongit ja lisa vajadusel soola – puljong peab olema maitsekas.

5. Lisa puljongisse agar-agar ja kuumuta leent vispeldades paar minutit, kuni agar-agar on lahustunud ning puljong veidi paksenenud. Vala puljong vormidesse köögiviljade ja tofu peale ning jäta jahtuma.

Sült valmib 20 minutiga + tahenemise aeg!

Retsepti järgi saad kolm u 300 g kaussi sülti!

Mis on agar-agar?

Agar-agar on maitsetu punavetikatest saadava ainega tehtud tarrendaja, millega saab taimsetes toitudes asendada želatiini. Kasutamiseks tuleb agar-agarit vedelikus mõni minut kuumutada, kuni see korralikult lahustub. Seejärel tuleb tarrendatav vedelik kohe vormidesse valada, kuna agar-agar tarretub kiiresti, juba 35 kraadi juures.