Vanal ajal küpsetati ka ainult odrajahust saia, aga kuna teraviljavalku on tainas vähevõitu, jääb sai tihe ja üpris murenev. Seepärast tasub struktuuri parandamiseks lisada tainasse ka nisujahu. Odrajahu sisaldav tainas ei vaja vähese sideaine pärast kuigi palju sõtkumist, piisab põhjalikust segamisest. Valmis odrajahusaia söö võimalikult värskelt, sest odrajahule tuleb üsna kiiresti n-ö seisnud mekk külge. Vanasti küpsetatigi sarnast saia pühapäevaks ja söödi samal päeval ära.
Koostisosad
2.5 dl Vesi või piim või mõlemad pooleks
25 g Värske pärm
1 tl Sool
2.5 dl Odrajahu
2.5 dl Nisujahu
2.5 dl Vesi või piim või mõlemad pooleks
25 g Värske pärm
1 tl Sool
2.5 dl Odrajahu
2.5 dl Nisujahu
Valmistamine
1 tk
1. Kuumuta vedelik käesoojaks ja murenda pärm sisse, lisa sool ja sega läbi. Vala suurde kaussi. Sega hulka odrajahu ja nisujahu nii palju, et saad pehme ja vetruva taina. Jäta tainas pigem pehmeks, sest odrajahu paisub piisavalt.
2. Lase tainal soojas kohas kaetult kahekordseks kerkida, arvesta kerkimiseks vähemalt 2–3 tundi. Vajuta käeservaga tainale rist ja kui see on kadunud, on ka tainas piisavalt kerkinud ja valmis vormimiseks.
3. Vormi tainast piklik päts. Aseta see küpsetuspaberiga kaetud ahjuvormi, kata puhta rätiga ja lase soojas toas umbes pool tundi kerkida. Kui soovid, tee pinnale meelepärased lõiked või torked. Küpseta 225-kraadises ahjus umbes 30 minutit.
Kommentaarid (0)