„Kuusevõrsete kasutamine õlles on juba iidne viikingiaegne traditsioon. Muide, kuusevõrse lisamist õllele mainitakse juba Ilmarise pulmaõlle valmistamisel soomlaste „Kalevalas“,“ tõdeb Jaanis Tammela, et ega me midagi uut siin leiuta.Foto: Ohtuleht
Toiduuudised
29. november 2020, 05:00

Jõulupuu joogiks: uus trend on lisada käsitööõlledesse kuusevõrseid

„Kui ajalooliselt on koduõlle pruulimisel kasutatud palju kadakat, siis viimastel aastatel on Eestis populaarsust kogumas kuusega valmistatud käsitööõlled. Kuusk annab käsitööõllele vaigust värsket maitset,“ ütleb Kristjan Aruoja pruulikojast Nöösker. 

„Kui ajalooliselt on koduõlle pruulimisel kasutatud palju kadakat, siis viimastel aastatel on Eestis populaarsust kogumas kuusega valmistatud käsitööõlled. Kuusk annab käsitööõllele vaigust värsket maitset,“ ütleb Kristjan Aruoja pruulikojast Nöösker. 

Aruoja on katsetanud ka männivõrsetega, aga ehedamalt toimivad siiski kuusevõrsed. „Humalad toimivad kuusega hästi ja IPA on heaks stiiliks, kus kuusevõrsed ilusti esile tulevad, täiendades humalasust omamoodi mõruduse ja värskusega. Üks võimalikke paralleele maitse kirjeldamisel on klassikaline „nagu näriks kuusevõrset“,“ räägib pruulikoja Nöösker üks asutajaid.  

Sõltuvalt sellest, millal kuusevõrsed on korjatud, saab tekitada õllele rohkem mahlasust või teistpidi puidusust.  

Edasi lugemiseks: