Vahemereline salatFoto: Unsplash
Toiduuudised
28. november 2020, 13:50

KEVADEKS SALEDAKS | Vahemereline taimne dieet röövis poole aastaga kuus kilo!

Mis on parim viis, kuidas saada lahti karantiinis istumise ajal lisandunud kilodest? Ühe uuringu kohaselt on selleks taimne vahemereline dieet, mis poole aastaga röövis rasvunuks loetud inimestelt keskmiselt kuus kilo.

Daily Mail vahendab Isarelis tehtud uuringut, kus 300 inimesel, kelle kehamassiindeks ületas 30 (mida loetakse rasvumiseks), paluti pidada erinevaid dieete. Lisaks paluti neil hakata rohkem liigutama.

Osalejad jaotati kolmeks. 

Esimene seltskond sõi n-ö taldrukureegli järgi, mida peetakse üleüldiseks heaks menüüvalikuks. 

Teised aga tarbisid tavalist vahemerelist dieeti – liha asemel rohkem kala, juustu, rohelisi köögivilju, pähkleid ja häid õlisid. 

Kolmandad aga eemaldasid vahemerelisest dieedist igasuguse liha. Joogiks kasutati eelistatult rohelist teed. Lisaks tarbiti ohtralt taimse proteiini baasil smuutisid. 

Kõiki ühendas see, et naised võisid süüa päevas 1200–1400, mehed aga 1500–1800 kilokalorit. 

Pool aastat hiljem selgus, et kaalulangetuse mõttes oli kolmest seltskonnast kõige edukamad need, kes jälgisid "rohelist" vahemerelist dieeti. Nemad võtsid kuue kuuga keskmiselt maha üle kuue kilo. 

Need, kes pidasid tavalist vahemerelist dieeti, kaotasid kaalust keskmiselt neli-viis kilo.

Lihtsalt tervislikumalt toitujad aga minetasid "vaid" poolteist kilo.

Uuringut läbi viinud professor Iris Shai nentis tulemusi kommenteerides, et taimset vahemerelist dieeti pidanute tervisenäitajad paranesid kõigis olulistes punktides, nende vererõhk alanes, veresuhkrutase püsis normaalsena ning kehas oli vähem põletikulisi protsesse.