Koorene kanamaksapasteetFoto: Jaan Heinmaa
Kalatoitude retseptid
4. detsember 2020, 09:41

Koorene kanamaksapasteet

Omavalmistatud maksapasteet on ikka hoopis midagi muud kui poekraam. Kanamaksa prae just nii palju, et see õrn tooraine oleks väljast küps, kuid seest veel kergelt roosatav. Nii ei tule maksale külge kibedat mekki ja pasteet jääb puhta maitsega. Anšoovised annavad soolaka lisanüansi ja brändi sügavuse. Kui võimalik, kasuta tavalisest sibulast õrnema maitsega šalottsibulaid. Vahukoort võid ka rohkem lisada, kui soovid veel pehmemat leivakatet. 
Koostisosad
500 g Broilerimaks (külmutatud)
5 tk Šalottsibul
2 tk Küüslauguküüs
20 g Või
1 tl Kuivatatud tüümian
3 spl Brändi
8 tk Anšoovisefilee
1 tl Sool
0.5 tl Jahvatatud must pipar
1 dl Rõõsk koor 35%
VÕIKATE
40 g Või
Värsked ürdid ja/või värvilised piprad

Valmistamine

1. Lase külmutatud maksal tavakülmas üles sulada. Eemalda sooned. Koori šalottsibulad ja haki peeneks. Koori küüslauguküüned.

2. Sulata pannil või ja kuumuta hakitud sibul klaasjaks. Lisa pannile purustatud küüslauk, tüümian ja maks. Prae keskmisel kuumusel, kuni maks on pealt pruunikaks küpsenud, kuid seest veel õrnalt roosakas. Lase veidi jahtuda.

3. Tõsta enam mitte tuline segu pannilt köögikombaini anumasse või mikserikannu, lisa tükeldatud anšoovised, brändi sool ja pipar ning töötle aeglasemate pööretega puruks. Lisa osade kaupa vahukoort ja töötle mass ühtlaseks kreemjaks seguks. Kontrolli maitset ja kui vaja, lisa maitseaineid, näiteks võid lisada veidi anšooviste soolast vedelikku.  

4. Jaga pasteet sobivatesse purkidesse ja tõsta külmkappi tahenema.

5. Võikatte tegemiseks sulata või väikeses potis, tõsta pliidilt ja lase seista, kuni vaht ja kirgas või on eraldunud. Koori vaht ära ja nirista kirgas või purkidesse pasteedi peale. Lisa veel pehme või sisse meelepäraseid ürte ja/või piprateri.