Küpsetised

EVELIN ILVESE KOKAKOOL | Kondenspiimane õunakook 

Evelin Ilves, 22. november 2020 07:27
ÕunakookFoto: Unsplash
Täna jagan teiega üht eriti magusat ja krõbedat sügismaiust *, mis passib pilkasesse ja vihmasesse pimedusse oma hõrgu maitse ja suussulava sisu tõttu.

Vaja läheb:

  • 175 g nisujahu
  • 2 spl mandlijahu
  • 120 g külma võid
  • 4-5 keskmist õuna, kooritud, viilutatud
  • 0,5 purki (120 ml) karamelliseeritud kondenspiima
  • 60-80 ml jääkülma vett
  • 2 spl suhkrut
  • 1 tl kaneeli
  • näpuga soola
  • kaunistuseks suhkrut ja kaneeli
  • 1 muna määrimiseks, 20-30 g võid viiludena koogi peale

Tee nii:

Sega omavahel jahud, 0,5 tl kaneeli ja 2 spl suhkrut. Näpi sinna sisse kiiresti külma või kuubikud ja vormi see sõrmede või köögikombaini abil tainaks. 

Lõpus lisa spl haaval külma vett, et tainas kenasti kokku haakuks. Kui see ühtlustub, lõpeta vee lisamine, paki tainas toidukilesse ning jäta vähemalt 30 minutiks külmikusse istuma.

Pane ahi 180 kraadile sooja. Viiluta õunad. Rulli taignast õhuke ratas. Määri sellele karamell-kondenspiima nii, et ääred jääksid paari cm laiuselt vabaks.

Lao kondenspiimale ringikujuliselt õunaviilud, raputa üle kaneeli ja suhkru seguga (ära üle pinguta – kondenspiim on magus!) ja pudista õuntele külm või. Tõsta taigna ääred koogile ning pintselda äär üle lahti klopitud munaga – nii saad ilusa kuldse ja läikiva tulemuse.

Küpseta kooki 180 kraadi juures 30-40 minutit. Serveeri hea taimetee või hoopis vaniljejäätisega.