Taimne kõrvitsarisotoFoto: Jaan Heinmaa
Taimetoidu retseptid
25. november 2020, 14:34

VÕRRATU PEAROOG | Taimne kõrvitsarisoto

Taimne risoto on võrratu pearoog, eriti kui see sisaldab päikesekuivatatud tomateid ja üpris suuri kõrvitsatükke, aga sobib hästi ka kala- või kanaroa lisandiks. Õige risoto peaks potist n-ö välja voolama, paraku muudab ka õige lühike ooteaeg selle kiiresti tihkemaks. Seetõttu kutsu sööjad lauda pigem veidi varem ja lase nendel risoto järele oodata, mitte vastupidi. 
Koostisosad
12 dl Vesi
1 tl Sool
300 g Puhastatud kõrvits
3 spl Päikesekuivatatud tomatite õli
10 tk Päikesekuivatatud tomat
6 tk Šalottsibul
2 tk Suur küüslauguküüs
3 dl Risotoriis
0.5 tk Värskelt pressitud väikese sidruni mahl
Purustatud must pipar
60 g Parmesanilaastud
Värsked basiilikulehed

Valmistamine

1. Mõõda vesi potti, maitsesta soolaga, lase keema tõusta ja hoia kuumas.

2. Lõika kõrvitsa viljaliha umbes paarisentimeetristeks tükkideks ja prae 1 sl päikesekuivatatud tomatite õliga kergelt läbi. Tõsta kaussi koos tükeldatud päikesekuivatatud tomatitega ootama.

3. Koori sibulad ja küüslaugud, haki peeneks ja prae suurema poti põhjas 1 sl sama õliga klaasjaks. Lisa potti riis ja veidi õli, kui vaja, ning kuumuta riisiterad läbi. Lisa potti kuuma vett paari kulbitäie haaval ja keeda riisi madalal kuumusel. Pigista juurde sidrunimahl.

4. Lisa vett potti juurde alles siis, kui eelmised kulbitäied on imendunud. Alguses ole hoolikas ja sega riisi pidevalt, haudumise lõpuosas aeg-ajalt.

5. Kui peaaegu kogu vedelik on lisatud, vala potti kõrvitsa- ja tomatitükid. Kontrolli riisi küpsust ja kui vaja, lisa veel veidi kuuma vett. Lõpuks sega risoto hulka parmesanilaastud ja maitsesta värske purustatud pipraga. Serveerimisel tõsta portsjonitele (hakitud) basiilikulehti.